Home » Einvigi – Sielulintu

Einvigi – Sielulintu

door Wouter van Hal
209 views 2 minuten leestijd

Als er in een promo aankondiging de termen Finland, blackmetal, blackgaze, atmosferisch en mythologie vermeld staan begin ik meteen nieuwsgierig te worden. Ik kon dus ook niet wachten om het debuut van dit kwartet af te spelen.
Zoals gezegd is Einvigi een Finse band dat in 2014 is opgericht door zanger / gitarist Petteri Granberg. Samen met drummer Henri Sund, gitarist Krister Virtanen en bassist/ screamer Joonas Koppanen vormt hij een gezelschap dat de lokale myhologie en natuur omarmt. In 2018 is er slechts één digitale single uitgebracht onder de naam Yön Kuningatar, ofwel koningin van de nacht.  En nu eindelijk een compleet album. Zes nummers staan er op dit debuut dat als titel Sielulintu, Soul Bird heeft gekregen.
Soturin Uni opent op een zeer sfeervolle wijze. Slechts wat slaggitaar en de zeer ontspannen stem van Petteri. Het nummer zweeft door de woonkamer. Halverwege komt de rest van de band erbij, komt er meer kracht in en laat Joonas zijn eerste screams horen. Vanaf de tweede track Alttarille komt het album iets meer op tempo en lossen de cleane zang en screams elkaar af. De contrasten in de muziek die gevormd worden door de akoestische stukken zijn erg sterk. Noitajoki, vrij vertaald als heksen rivier, is meer uptempo en door het gebruik achtergrond vocalen een erg fraai op zich staand, soms naar rock/pop neigend, nummer.  Dit bedoel ik niet verkeerd want het past prima in het geheel dat doorzet in Synty. Hierna komt het titeltrack aan de beurt dat de draad weer op pakt van het eerste deel van het album. Afsluiter Korven Yllä Tanssivat Taivaan Tulet, dat gaat over de dansende hemelse vuren, is mijn grote favoriet. Een geweldig nummer dat alles samen vat wat er in de eerste vijf hoofdstukken van dit epos heeft plaats gevonden. Alle elementen zoals in de aanhef zijn benoemd komen aan bod. De muziek gaat alle kanten op zonder ook maar één keer te ontsporen.
Bands als Alcest, Agalloch en Deafheaven hebben een degelijke medestander gevonden in dit Finse Einvigi. Ik denk dat deze heren nog veel meer potentie hebben en zeker kunnen doorgroeien naar een groter podium. Absoluut een aanrader om te beluisteren want erg fraai is het zeer zeker. Vooral de zangpartijen in de moedertaal voegen iets toe. Enige minpuntje is de korte speelduur van net 35 minuten. Maar daarom zit er ook een repeatfunctie op de meeste cd-spelers. Lekker een paar keer laten gaan. Vervelen doet het geen seconde.
 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00