Home » Eivør – Segl

Eivør – Segl

door Edwin Knip
237 views 2 minuten leestijd

Een album met als rode draad de navigatie tussen de zachte en ruwe kanten van het leven, de balans die gevonden moet worden tussen sterkte en breekbaarheid, donker en licht.
Eivør Pálsdóttir  is afkomstig uit het kleine dorpje Syðrugøta met een inwoner aantal van 453 en gelegen is op de Faroer Eilanden. Ze groeit op in een verlaten streek, geteisterd door wind en regen en dat beïnvloedt haar muzikale carrière. Nummers als Tides, Fog Banks en Waves And The Wind zijn daar goede voorbeelden van. Op haar zeventiende brengt ze haar debuut uit, het album Segl is haar negende album alweer.
De titel, ‘zeil’ in de taal van de Faroer Eilanden, staat voor het menselijk verlangen naar groei en richting, en de rol die het lot daarin speelt. De belangrijkste vraag is dan ook, hoe vindt je rust in de chaos? Eivør begint met haar zoektocht nadat ze drie jaar geleden de Engelstalige versie van Slør heeft uitgebracht waarvan het origineel in 2015 uit kwam en volledig in het Faeröers is gezongen. De release wordt wereldwijd lovend ontvangen en ze maakt haar debuut bij Later…With Jools Holland.
De nummers op het nieuwe album zijn deels in het Engels, deels in het Faeröers. Het openingsnummer is Mánasegl, de lokale naam voor het hoogste zeil van een klipper, ook wel het zeil van de hoop genoemd. Alle nummers hebben een diepere betekenis. Het nummer Hands is een combinatie van breekbare zang en piano, een piano die aanzwelt als een storm maar ook weer afzwakt. Op het nummer Only Love zingt  Eivør een duet met de IJslandse zanger Asgeir en op het folkloristische Stirdur Saknur heeft de Noor Einar Slevik (Wardruna) zijn sonore zang toegevoegd.
Breekbare nummers met prachtige zangpartijen vormen het leeuwendeel van dit sferische album. Het laatste nummer Gullspunnin doet wat ambient aan en is een mooie afsluiter van een prachtige muzikale reis.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00