Engel of Deathfest 3 – De Groene Engel (Oss) 18/04/2024

Na twee eerdere geslaagde edities was ik weer van de partij bij Engel of Deathfest in de Groene Engel in Oss. Hoewel het in eerste instantie vrij leeg is in de zaal zal het in de loop van de dag een stuk drukker worden. De term ‘gezellig druk’ gaat hier zeker op. Je hoeft niet lang te wachten bij het bestellen van je biertje, kunt makkelijk vooraan staan en de sfeer is uitstekend. Naast de toffe programmering is die goede sfeer een hoogtepunt van het festival.

Shoot The Messiah valt last minute in voor Brave New Hell in de grote zaal dat vanwege verschillende omstandigheden verstek moest laten gaan. Opvallend, gezien zij meededen aan de Engel of Deathfest bandbattle en hem niet wonnen en nu toch mogen openen. Dat komt natuurlijk door hun mogelijkheid op zo’n korte termijn in te kunnen vallen én het feit dat ze een eigen backline hebben. De duidelijk door Metallica geïnspireerde thrash metal met death metal vocalen warmt de zaal lekker op. Ze spelen naast bekende nummers ook nog niet op plaat uitgebracht werk. Een dik geluid en prima podiumpresentatie maken het af.

Dodentocht, de winnaar van de Engel of Deathfest bandbattle mag het feest in de kleine zaal openen. Nou ja, feest… Deze band speelt een gruizige, bijna naargeestige combinatie van death/doom/sludge die niet bepaald uitnodigt om een foxtrotje te doen. Waar het wel perfect voor is, is headbangen tot je nekspieren er pijn van doen. De heren spelen zo vol bezieling dat gitarist Sjors zijn snaren tot twee keer toe breekt en een instrumentwissel moet doen. De gecombineerde vocalen van bassist Jeroen en drummer Teru klinken deze keer beter dan ooit. Indrukwekkend!

In de grote zaal staat dan Unlocked met compromisloze snoeiharde old school death metal. Brulboei Joost imponeert met zijn diepe grunt en tussen de wat meer rechtdoorzee riffs vliegen af en toe wat indrukwekkendere solopartijen voorbij. Helaas laat het geluid nogal wat te wensen over, en komen hun eigen composities en de Deicide cover When Satan Rules His World niet helemaal tot hun recht.

Torn From Oblivion zit altijd vol energie. Dit optreden is geen uitzondering. Het is niet heel druk, waarschijnlijk omdat veel mensen even wat zijn eten, maar daar trekken de jongemannen zich niets van aan. De Eindhovens metalcore/deathcore van de band staat als een huis.

Bij Graceless is het een stuk drukker geworden in de grote zaal. Niet vreemd want deze death metal band met wat doom invloeden is natuurlijk al jaren bijzonder populair. De stuwende ritmes van de mannen zetten de zaal in beweging en de moshpit gaat behoorlijk los.

Ook bij de death/black metal van Onheil in de kleine zaal gaat het publiek flink in beweging. Het mag dan bloedheet zijn in de zaal, dat gaat niet te koste van de energie van de band of de fans. Met maar liefst drie gitaren staat hier een muur van geluid die de ramen bijna doen schudden.

De grondleggers van de groove metal, Exhorder, mogen het programma van de grote zaal afsluiten. Frontman Kyle Thomas heeft er al een half uur opzitten achter de merch tafel waar hij onvermoeibaar met fans op de foto gaat. Waar op de plaat Cannibal Corpse’s Pat O’Brien op gitaar te horen is, staan er andere gitaristen op het podium vandaag. Het is wellicht ook wat lastig touren voor Pat vanwege zijn strafblad. Dat mag de pret niet drukken, want met Grip Inc’s bassist Jason Vierbrooks en gitarist Waldemar Sorychta staat hier een bak talent op het podium. Kyle eert deze andere band van de heren met een cover van hun Ostracized. Het optreden is sterk, maar ook wat routineus. Qua setlist wordt redelijk geput uit het oudere werk, maar ook nieuwe nummers als Divide and Conquer, en het veelgevraagde Year of the Goat komen voorbij.

Hein Willekens kon helaas met zijn nieuwe band Brave New Hell niet optreden vandaag. Maar gelukkig maakt hij dat goed als stand-in gitarist bij The Lucifer Principle in de kleine zaal. Deze death metal band uit Apeldoorn mag rekenen op best veel publiek nog. Dat publiek is duidelijk nog niet moe, want op de voorste rijen gaat de moshpit wederom los. De zware tonen van de band worden goed gesmaakt, en hoewel het qua teksten en sound allemaal vrij duister is, straalt het spelplezier van de band af. Dat plezier mondt uiteindelijk uit in een heuse metal polonaise de hele zaal door om de avond zeer feestelijk af te sluiten.

Foto’s: R. Verbrugge – F. Heijnen – Fotoluz, beschikbaar gesteld door Groene Engel Heavy

Related posts

Master + Arroganz + Zeit -Elpee (Deinze, België) 12/06/2024

The Ruins Of Beverast – Wayfarer – Effenaar (Eindhoven) 12/06/2024

Freddie And The Vangrails + Röt Stewart – Aap (Gent, België) 07/06/2024