Epica – Klokgebouw Eindhoven 23/03/2013

Epica, de uit limburg afkomstige gothic metal band met de opvallende frontvrouw Simone Simons viert hun tien jarig jubileum. Voor dit feestproject wat Retrospect gedoopt is hebben ze alles uit de kast getrokken en een flinke locatie (Klokgebouw Eindhoven) helemaal uitverkocht gekregen. Er zijn 4500 fans uit heel de wereld naar hier gekomen om van dit Epica jubileum mee te genieten. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een live stream te volgen via internet. Er staan een paar bijzondere dingen op het programma, er wordt op internet ook al druk gespeculeerd wie er allemaal gast optredens komen doen en welke nummers er gespeeld gaan worden. Het belooft in ieder geval een behoorlijk uitgebreide show te worden van wel drie uur lang!
Als we op de locatie aankomen is de rij buiten niet te overzien. Uitgezonderd de VIP ticket houders die al eerder naar binnen mogen staat er een rij tot ver in de parkeergarage te kleumen. Het is ijskoud en de snijdende wind maakt het er niet beter op. Eenmaal binnen vult de zaal gestaag. De langgerekte zaal is spannend verlicht in groen, blauw en rood licht. Wat opvalt is het enorm diepe podium. Hierop staan een indrukwekkende hoeveelheid muziek standaards opgesteld, alsmede het drumstel natuurlijk. Er hangt ook allerlei pyrotechnics klaar aan het plafond, niet alleen op en boven het podium, maar ook boven het publiek in de volle lengte van de zaal! Dat belooft wat! Op het witte doek wat nog voor het podium hangt worden allerlei korte video’s getoond van felicitaties aan de band, er zijn boodschappen uit heel de wereld van zowel bands als collega’s uit de muziekwereld: Jeroen Simons, Marco Roelofs (Heideroosjes), Amanda Sommerville, Koen Herfst (Bagga Bownz), Sascha Paeth, Arjen Lucassen, Ad Sluijter, Stream of Passion, Textures, Leaves Eyes, Xandria, Amaranthe, Racoon, Amberian Dawn en ga zo maar door.
Epica speelt dit concert samen met het orkest waar al eerder mee is samen gewerkt, het Hongaarse Extended Remenyi Ede Chamber Orchestra. Ze worden ook ondersteund door het Choir of Miskolc National Theatre. Met deze hebben ze eerder “The Classical Conspiracy” opgenomen, men kent elkaar dus al goed. Dat het orkest en koor een geweldige additie zijn voor een live performance wordt in de intro al duidelijk, als na even spelen het doek valt en men “Monopoly on Truth” inzet. Alles is tot in de puntjes helder, zuiver en verzorgd. Alles klopt. Simone is een genot om naar te luisteren, de koor ondersteuning is reden voor een enorme berg kippenvel en in de muur van geluid zijn dankzij een prima geluidsafstelling de strijkers, blazers en de andere instrumenten echt een toevoeging. Dit is niet alleen voor de Epica fans een genot, maar voor de muziekliefhebber in z’n algemeenheid is dit top performance. Het koor komt een paar keer echt fenomenaal goed naar voren, “Unleased” is hier ook een goed voorbeeld van, evenals “Martyr of the Free Word”.
Er wordt koste nog moeite gespaard om de show aan te kleden. Tijdens “Chasing the Dragon” wordt er op de muziek prachtige gordijn acrobatiek. De twee in wit gekleedde dames steken prachtig af bij al het zwarte geweld. De cello partij in het nummer komt ook prachtig naar voren, petje af, ook voor de geluidstechnici. De beide cellisten zijn een genot om naar te luisteren.
Er worden ook een aantal klassieke uitstappen gemaakt. Een van de violisten komt naar voren voor een solo performance samen met de band. Zonder Simone laat hij een cover horen van Vivaldi, “Presto”. Ook zet Simone samen met Floor Janssen het prachtige “Stabat Mater Dolorosa” neer. Een paar nummers later laten orkest en koor ook een prachtige medley horen van een aantal nummers, waaronder “Feint”, “Fools of Damnation” en “Kingdom of Heaven”. Later in het concert laat Epica zich ook van z’n “klassieke” kant horen door de Star Wars theme op te voeren. Leuk detail is dat tijdens dit nummer een paar koor leden opvallend hard mee staan te knikken op de muziek…
Het concert is intussen al anderhalf uur bezig en men weet niet van ophouden. Speciaal voor dit concert heeft Epica een nieuw nummer met de titel “Retrospect” waarin ze terug kijken naar de voorbije jaren. Het nummer past goed tussen de nieuwe nummers, maar doet inderdaad denken aan eerdere albums. Naast Floor zijn er nog een aantal speciale gasten die hun opwachting maken. Een persoonlijke favoriet, “Quietus”, krijgt een speciale lading: ex band leden Ad Sluijter, Jeroen Simons en Yves Huts nemen hun oude plaats in en laten horen dat ze het nog steeds kunnen en laten de zaal hun nekspieren behoorlijk oefenen.
Epica verlaat na “The Phantom Agony” even het podium, maar komt terug voor meer. “Cry for the Moon” is het volgende nummer, waar Arjen aan het einde laat zien wat hij kan doen op de drums. De solo is zeer de moeite. “Sancta Terra” wordt samen met Floor neergezet en de show lijkt te eindigen met “Design your Universe”. Niets is minder waar, Koen komt het podium om iedereen te bedanken. Zowel publiek als iedereen die een deel heeft uitgemaakt aan dit project wordt bedankt. Ook meldt hij dat het inderdaad klopt dat de show op DVD zal uitkomen! Na dat “Storm the Sorrow” van het podium knettert is het tijd voor de enige echte waardige afsluiter van een Epica show: “Consign to Oblivion”.
Als het applaus eenmaal een beetje weg ebt neemt de band de tijd om plectrums, drum stokjes en allerlei andere attributen het publiek in te gooien. Ook nemen orkest en koor een enorm langdurig applaus in ontvangst, iets wat ze absoluut gegund is. Epica heeft een show neer gezet die meer dan waardig is aan het tien jarig jubileum wat ze vieren. Alle elementen zijn aanwezig die de show maakten tot het grote succes wat het is geworden. Het koor, het orkest, de band, maar ook de geluidstechniek, pyro, acrobatiek en lichtshow. Alles is tot in de puntjes uitgedacht en uitgevoerd. Mocht je het ondanks de mogelijkheid van de livestream toch hebben gemist, er zal een dvd van uitkomen. Als deze ook maar enigszins de show kan overbrengen wordt dit een absolute must have.
Epica – Klokgebouw (Eindhoven) 23/03/2013
[AFG_gallery id=’47’]
Sfeer @ Epica – Klokgebouw (Eindhoven) 23/03/2013
[AFG_gallery id=’48’]

Related posts

Poseydon mag voor België naar Wacken – De Volkskring (Kruisem, België) 25/05/2024

King Gizzard & The Lizard Wizard – AFAS Live (Amsterdam) 23/05/2024

Engel of Deathfest 3 – De Groene Engel (Oss) 18/04/2024