Home » Ex Libris – Medea

Ex Libris – Medea

door Wendy Steenmans
185 views 3 minuten leestijd

exlibrismedeaEx Libris, de band rondom zangeres Dianne van Giersbergen heeft een nieuw album uit genaamd Medea. Afgelopen zaterdag presenteerde de band hun gloednieuwe album in de W2 in Den Bosch. Helaas kon Rockportaal hierbij niet aanwezig zijn maar uiteraard willen we wel een album review schrijven. De band ziet het eerste levenslicht in 2004 en heeft sindsdien twee albums op zak en een aantal ledenwisselingen. Dat deze band hard timmert aan hun weg is duidelijk te horen. De afgelopen jaren heeft de band grote stappen gemaakt en vooruitgang geboekt. Zo traden ze al op met Epica, Stream of Passion en ReVamp. Buitenlandse shows horen ook bij een goede band en zo deden ze landen als Duitsland, Frankrijk, België en de Uk aan. Sinds kort mag Dianne zich ook de nieuwe zangeres van het Duitse Xandria noemen. Goede stappen in de goede richting dus.
Medea verteld de Griekse tragedie in een volledig concept album van ruim zestig minuten.
Het album start met de gelijknamige tittel track Medea. De band laat gelijk horen dat ze sinds hun debuut album Amygdala gegroeid zijn. De sound is meer gedurfd en volwassen. Ook Dianne mag haar opera kunsten laten horen. Het is lastig om niet van deze stem te houden. Alle noten komen even krachtig en overtuigend over. Dat deze dame profijt heeft van haar klassieke opleiding mag duidelijk zijn.
Ex Libris bied progressieve metal van de bovenste plank en daardoor zitten de nummers vaak complex in elkaar. Dat complexe zal niet iedereen kunnen waarderen waardoor dit album niet een heel breed publiek aan zal spreken. Voor de echte progessievelingen is Medea een juweel om op de plank te moeten hebben staan.
Het koste me een aantal luister sessies om echt van dit album te gaan houden en te snappen waar de nummers allemaal over gaan. Elke keer ontdek je weer een nieuw pareltje in een nummer. Net zoals je een suikerspin eet en laagje voor laagje je een weg baant tussen al het lekkers luister je Medea. Ook al is het een concept album, de nummers zijn prima afzonderlijk te luisteren. Al denk ik dat de nummers beter tot zijn recht komen als je ze na elkaar luisterd. Op die manier heeft Medea voor mij meer het gevoel alsof ik naar een goed opera stuk aan het luisteren ben.
Ex Libris laat ook horen dat ze niet bang voor vernieuwing zijn en pakt alle nummers dus groots en alles prima op elkaar afgestemd aan. Ze schuwen niet om dingen anders aan te pakken dan de doorsnee band wat ze onderscheid van de rest female fronted metal bands. Zo maakt de band dankbaar gebruik van Damian Wilson die we kennen van Threshold en Maiden United. Hij vertolkt de rol van Jason (Song of Discord) die hij met volle overtuiging neerzet. De dialoog die ontstaat tussen Dianne en Damian is ronduit magisch te noemen
De aantal top nummers op dit album zijn wat mij betreft On the Ocean’s Command, Daughter of Corinth en A Tale Told. On the Ocean’s Command is wat meer toegankelijk dan de andere nummers wat een breder publiek aan zal spreken. Daughter of Corinth laat alle remmen los. Het nummers beukt, dampt en stampt! Dianne lijkt je met haar stem te betoveren net als Medea dat doet met Glauce in de mythe. A Tale Told is het enige compleet instrumentaal nummer en tevens ook het kortste nummer op het album
Het album Medea om kort te gaan: bombastisch, up tempo, episch, rollende drums, meesterlijke gitaariffs en intense vocalen die tegelijk puur en rauw klinken. Wat kan je als liefhebber nog meer wensen?
Line up:
Dianne van Giersbergen – zang
Peter den Bakker – bass
Paul van den Broek – gitaar
Koen Stam – toetsen
Eelco van der Meer – drums
Tracklist:
Medea
Murdress In Me
On The Ocean’s Command
My Dream I Dream
Song Of Discord
A Mother’s Lament
Daughter of Corinth
A Tale Told
From Birth To Bloodshed

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00