Fetal Blood Eagle – Indoctrinate

Fetal Blood Eagle is een nieuwe Amerikaanse deathmetalband met leden van twee andere bands, Solium Fatalis en Necronomichrist, en met de Belg Sven De Caluwé (Aborted, Coffin Feeder) achter de microfoon. Het idee voor deze band ontstond in 2021, toen Solium Fatalis er als band de brui aan gaf en twee (ex-)bandleden tracks gingen schrijven die het beste combineren van oldschool- en moderne deathmetal. 
Het eerste album van Fetal Blood Eagle heet Indoctrinate en kwam zopas uit bij het Franse label Listenable Records. Wat bij de eerste track meteen opvalt is de loodzware groove van deze brutal death metal. Drums en vooral bas vormen een heel solide basis van Fetal Blood Eagle. Dat doen wel meer beands in het genre, maar hier is het heel uitgesproken. Het zijn de riffs die alles naar de death sturen, met de aangekondigde mix van oldschool en moderne deathmetal, en met met af en toe zelfs een thrash-metal-riff met epische proporties ertussen.
Een aantal tracks op Indoctrinate neigen naar de slam-metal van pakweg Defenstration, zelfs in de lyrics. En dan die vocalen. De Caluwé was veruit de meest geschikte vocalist voor dit project. De Belg vult hier zijn diepe gutural grunts aan met allerlei ander geschreeuw en tilt dankzij die afwisseling de soms weinig verrassende composities naar een veel hoger niveau. De composities zijn wel heel degelijk, maar missen wel een uitdagende, knisperende frisheid. Als de band bv. met nog net iets meer liefde aan de intro’s en de breaks had gesleuteld, hadden de tracks Misschien nog net iets meer elk een eigen gezicht gehad. Eens voorbij de intro wordt alles een beetje heztelfde, maar dat is een werkpuntje dat elke brutal deathmetalband op zijn bord krijgt. Fetal Blood Eagle doet op dit debuutalbum meer dan eindeloos beuken en raggen, maar je hebt meer dan één luisterbeurt nodig om dat Allemaal uit de mix te halen.
Voor mij zijn de beste tracks Abortion Dumpster Overload, Only Meth Is Real en Decompression Disembowlment.

Related posts

Ear Danger – Minotaur

Nine Stones Close – Diurnal

Axamenta – Spires