Home » Filth In My Garage – Songs From The Lowest Floor

Filth In My Garage – Songs From The Lowest Floor

door Maurice van der Zalm
144 views 2 minuten leestijd

FIMG_COVERMet een band die zichzelf Filth In My Garage noemt, zou je in eerste instantie kunnen denken aan greasy garagerock. Wanneer je oppervlakkig naar de nummers op Songs From The Lowest Floor luistert, zou je misschien denken dat je naar een (post) hard-/metalcoreband zit te luisteren. Dat laatste in ten dele waar, maar Filth In My Garage is meer dan dat. Diverse elementen uit diverse muziekstromen komen zo af en toe subtiel of meer op de voorgrond voorbij.
Dit varieert van het Ennio Morricone-achtige Stampede, tot een uptempo punk gerelateerd nummer als The Lowest Floor. Wat de composities extra krachtig maakt is de variatie die in de nummers schuilt. In Black And Blue komt die stijlwisseling iets te laat in het nummer. Zo aan het eind klinkt de verandering fris, maar had van mij verder uitgebouwd mogen worden. In Devil’s Shape wordt de energieke hardcore ingeruild voor meer ingetogen spel dat tot rust maant om daarna weer op te bouwen naar het oorspronkelijke energieniveau en krachtig afsluit. Waar in het midden van het album extra aandacht voor is, is een sterk distortiongeluid. Greenwitch heeft een lange pulserende aanloop dat werkt naar een muzikale eruptie waar een southern gitaargeluid voor het accent zorgt. Aan de basis ligt een stabiel drumgeluid dat niet zou misstaan rond menig totempaal. Het distortiongeluid zet zich voort in The Awful Path. In deze langzame compositie tracht ook Filth In My Garage een mooi nummer neer te zetten. Het stemgeluid van zanger Stefano is echter van dien aard dat het een nogal onorthodoxe manier is om alle emoties eruit te gooien. Met het nummer Red Door heeft de band mijn complete aandacht te pakken. Muzikaal gezien een geweldig nummer en vooral mooi, zelfs met de grove zang erin. De opbouw is heel goed en het basgeluid van Simone is mooi naar voren gehaald in het totale geluid. Uiteindelijk werkt de band continu rond de mooie basis en worden progressieve en psychedelische elementen ingevlogen voor een verrassend maar interessante wending in het geluid.
Songs From The Lowest Floor is misschien mooi luistervoer voor noiserockers en hardcorefans, maar dan wel liefhebbers met een geoefend oor en een ruime interpretatie van bijzondere nummers, want Filth In My Garage is nu eenmaal meer dan een gewoon hardcorebandje.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00