Home » Fischer Z – Triptych

Fischer Z – Triptych

door Edwin Knip
496 views 2 minuten leestijd

Voor het nieuwe album van Fischer Z schreef John Watts teksten over liefde, macht en mensen.

Het album staat weer boordevol met kenmerkende Fischer Z liedjes, je krijgt wat je verwacht, lekker in het gehoor liggende nummers. De composities bestaan uit pakkende melodielijnen en sterke teksten.

Watts steekt zijn mening niet onder stoelen en banken, niet tijdens een live show, niet op een album. Op Triptych staan vier politiek getinte nummers die gaan over macht. The Plea is het verhaal over een Russische dienstplichtige waarvan alle collega’s zijn vermoord. Hij smeekt de burgemeester om niet nog meer onschuldige jonge mannen een zinloos conflict in te sturen. Amoral Vacuum is een aanval richting Boris Johnson en de conservatieven die zoveel loze beloftes maakten. Berta is een waar gebeurd verhaal over een milieu activist die werd vermoed en Still On The Train gaat over het vasthouden aan normen en waarden.

Dan zijn er ook vier nummers over mensen, psychologische nummers zoals Watts het zelf aan geeft. The Anaesthetist gaat over iemand die op het randjes staat en een uitweg zoekt. In Twilight Zone gaat het erom dat je niet probeert je anders voor te doen omdat anderen dat willen. Sensual Beings en Blue Sound zijn de andere twee nummers in deze categorie.

Het valt op dat hoe zwaar het onderwerp ook is, Watts de stemming er toch in weet te houden. Het merendeel van de nummers klinkt behoorlijk opgewekt.

Dan heeft Watts ook nog vier nummers geschreven over een prachtige vrouw waar hij van hield en achteloos verloor. Watts geeft toe dat The Hamburg Beat het meest tragische profetische nummer is dat hij ooit geschreven heeft. This Woman And I beschrijft de hoogte- en dieptepunten van de relatie, Man Man Man gaat over de ijzersterke argumenten die koppels gebruiken in meningsverschillen. Nefertete is het verhaal van het eerste diner samen, het moment waarop Watts verliefd werd op haar.

Een geweldig album dat bol staat van fijne nummers. Watts weet zich tekstueel sterk uit te drukken en schuwt autobiografische elementen niet. Muzikaal staat het weer als een huis, kortom alle reden om dit album aan te schaffen. Daarnaast is er de gelegenheid om Fischer Z live te zien optreden in Utrecht op 24 april aanstaande, in Tivoli. Een aanrader!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00