Home » Fleddy Melculy bekritiseert Cancel Culture in nieuwe single

Fleddy Melculy bekritiseert Cancel Culture in nieuwe single

door Maurice van der Zalm
304 views 4 minuten leestijd

De Belgische metalsensatie Fleddy Melculy bevindt zich met de boodschap van zijn gloednieuwe single ‘Vandaag Nog Wel’ in goed gezelschap: ook de Amerikaanse ex-president Barack Obama, Ricky Gervais, Nick Cave, South Park, Hans Teeuwen en paus Franciscus zijn niet bepaald groot fan van de cancel culture die de laatste jaren – overgewaaid uit de V.S. – mensen uitsluit omwille van hun mening. ‘Vandaag Nog Wel’ staat net als de twee vorige singles ‘Geen Tijd Voor Spijt’ en ‘FAKE’ op het aankomende album ‘Antichlist’ dat vanaf vrijdag 31 maart zowel digitaal verkrijgbaar is op CD, vinyl (waaronder zeer gelimiteerde gekleurd vinyl) en als bundles met T-shirt.

Frontman Fleddy bekijkt die steeds verdergaande afrekencultuur met argusogen: “Wij schrijven kritische songteksten over de wereld die we dagelijks observeren, en die een onuitputtelijke inspiratiebron is. We ventileren een duidelijke mening zonder daarbij iets of iemand moedwillig te willen kwetsen. Dat gezegd hebbende: we vinden het prima om zaken op de hak te nemen, inclusief – en vooral – onszelf. We ontzien niets of niemand. Onze lyrics zijn altijd met een flinke scheut humor; we lachen graag met hetgeen we dagelijks om ons heen zien, en dus ook met onszelf. Echter: de cancel culture wordt steeds extremer met als gevolg dat de vrijheid van meningsuiting steeds verder onder druk komt te staan omdat er meer mensen aanstoot nemen aan een grap, een mening of aan een song. Vaak is dit onterecht, en niet zelden is het vooral een schreeuw om aandacht en zelfpromotie. Dat is een zeer hachelijke ontwikkeling.”

Fleddy vervolgt: “Als artiest heb ik geen enkel probleem met ‘wokeness’. Echter: wat vandaag nog gezegd mag worden, is morgen misschien ineens politiek incorrect waardoor allerlei ‘snowflakes’ plotsklaps beledigd zijn. Die ontwikkeling gaat zo snel dat ik het haast niet meer kan volgen. Hoe ver kan politiek incorrect zijn nog gaan? Ofwel: hoe ver kan politiek correct zijn nog gaan? Een voorbeeld. Op ons debuutalbum ‘Helgië’ staat de publieksfavoriet ‘Apu van de Nightshop’ die over Apu gaat, de typische gast die in Brussel een nightshop uitbaat waar we regelmatig in het holst van de nacht bier scoren (in België zijn er nota bene diverse Aziatische nightshops genaamd ‘Apu’). In de animatieserie The Simpsons figureert ook een Apu, de eigenaar van de Springfieldse Kwik-E-Mart. Totdat in 2017 in Amerika de documentaire ‘The Problem With Apu’ verscheen die concludeerde dat het personage in The Simpsons stereotyperend en racistisch was, waarna Apu nauwelijks meer te zien was in de serie. En dat terwijl het personage Groundskeeper Willie, een complete stereotypering van een Schot, wél gewoon mocht blijven. Wat is daar de logica van? Moeten wij ons als muzikanten gaan bezighouden met de vraag of we heel misschien toevallig wellicht eens iemand op zijn tenen zouden kunnen trappen met een songtekst? Fuck dat. Woke mag niet betekenen dat je door je eigen regeltjes door de bomen het bos niet meer ziet en in je eigen voet schiet.”

FLEDDY MELCULY ‘ANITCHLIST’ TOURNEE 2023

*with special guests TUSKY (NL)

08 April ’23 – Paaspop – Schijndel (NL)

14 April ’23 – Tivoli-Pandora – Utrecht (NL)*

15 April ’23 – Muziekgieterij – Maastricht (NL)*

16 April ’23 – 013 – Tilburg (NL)*

20 April ’23- Viernulvier (Vooruit) – Gent (BE)*

22 April ’23 – Q-Factory – Amsterdam (NL)*

26 April ’23 – Het Depot – Leuven (BE)*

28 April ’23 – Vera – Groningen (NL)*

29 April ’23 – Doornroosje – Nijmegen (NL)*

11 May ’23 – Le Delta – Namur (BE)*

August ’23 – Dynamo Metal Fest – Eindhoven (NL)

Alle info en tickets via www.fleddymelculy.com/tour

FLEDDY MELCULY BIO

Na de lancering van de onwaarschijnlijke hit ‘T-shirt van Metallica’ in januari 2016, die als Fleddy’s oerknal fungeert; groeit de band in rap tempo uit tot één van de meest succesvolle metalbands van de Benelux ooit, met drie uitstekend verkochte studio-albums (waarvan er twee op nummer #2 binnen komen in de Belgische albumlijst Ultratop en één op #1); 250 shows in de Benelux (waaronder in 2017 als support act voor Guns N’ Roses op TW); plus een zegetocht langs grote zomerfestivals zoals Graspop Metal Meeting, Alcatraz, Werchter Classic en Parklife, Pukkelpop, Jera on Air, Groezrock, Paaspop, Rock Zottegem, Crammerock en andere. Fleddy organiseert met regelmaat ook zijn eigen FLEDDYPALOOZA: een festival waarbij de bandleden de programmering voor hun eigen rekening nemen en met opkomende en spraakmakende bands het podium delen.

Fleddy Melculy is een gevestigde waarde geworden in de Benelux, een goed geoliede machine die podium na podium inpalmt met zijn verbluffende Vlaamstalige songteksten en jaloersmakend retestrakke shows die staan als een huis. Op ‘Antichlist’, de meest diverse Fleddy-plaat tot nu toe, gaat het vijftal een nog bredere muzikale richting uit en grijpt naar een klassieke 90’s sound met een modern kantje. Veertien nummers met impact, zowel live als op plaat.

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00