Home » Fleddy Melculy – Helgië

Fleddy Melculy – Helgië

door Filip van der Linden
193 views 2 minuten leestijd

album-artworkDe Vlaamse band Fleddy Melculy heeft met Helgië zijn eerste volledige album klaar en mag dat meteen uitbrengen bij major Sony Music. Het gaat hard voor de Fleddy’s. Helgië bouwt voort op de eerder dit jaar verschenen EP Wat de Fok?, aangevuld met een reeks nieuwe nummers waarvan Feestje in Uw Huisje (een beetje een Vlaamse versie van You Gotta Fight for Your Right to Party van de Beasty Boys) en Pinker als single vooruit gestuurd werden. In de clip van Pinker, Vlaams dialect voor een richtingaanwijzer op bv. een BMW, speelt Urbanus mee. Dat mag niet verbazen want zanger Jeroen Camerlynck van Fleddy Melculy speelt ook nog in De Fanfaar, de begeleidingsband van Urbanus.
 
De nummers van Helgië die al op de EP stonden, zijn de doorbraaksingle T-shirt van Metallica en voorts Brood, Ik haat jazz, 1 noot, Ik ben mijn sleutels kwijt en Het is wat het is. Ook de negen nieuwe nummers zijn net als die van de EP in het Nederlands en houden het midden  tussen metal en hardcore, met soms een uitstapje naar black- en deathmetal.
 
Tekstueel worden kleine ergernissen uit het dagelijkse leven op een meestal grappige manier uitvergroot. Voor Nederlanders zal het niet altijd even makkelijk zijn om de Vlaamse teksten te kunnen volgen zonder tekstvideo of zonder CD-boekje, maar gezien de grote bijval op de Nederlandse radio, op websites en op Nederlandse podia als Zwarte Cross is dat maar een klein euvel. Verwacht niet altijd de meest subtiele humor of maatschappijkritiek. Fuck You Fleddy, F**k Dees F*****g Kut Kak Machien, het flauwe grapje Apu Van De Nightshop en Dik Meisje spreken voor zich. Dik Meisje heeft wel een knappe intro en is zuiver muzikaal een pareltje.
 
Wfleddy-melculy-persfoto-640x427ant ook voor wie de teksten niet (helemaal) begrijpt, valt er weer heel wat te rapen op Helgië. Het album maakt duidelijk dat deze als halve grap begonnen band zich onderhand heeft omgevormd tot een goed geoliede machine inzake het schrijven van muziek en teksten. Met Helgië toont Fleddy Melculy dat ze een blijvertje zouden kunnen zijn. Benieuwd of hun volgende werk hetzelfde niveau kan aanhouden.
 
Wie de band live aan het werk wil zien, kan nog naar Den Bosch, Volkel, Zeist, Zaandam, Weert, Leiden of Sliedrecht.
 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00