Home » Fortarock komt met namen

Fortarock komt met namen

door Maurice van der Zalm
172 views 5 minuten leestijd

Na de bekendmaking van Parkway Drive en Nightwish, waren de combi early birds van FortaRock 2018 snel uitverkocht. Inmiddels loopt de reguliere kaartverkoop gestaag door en starten we morgen, vrijdag 27 oktober met de early bird verkoop van de dagkaarten. Maar niet voordat we voor de line-up van de vrijdag niemand minder dan Death Angel en Thy Art is Murder aangekondigd hebben en aan die van de zaterdag Kreator, Meshuggah en Avatar toe kunnen voegen. Bij deze!
KREATOR
De Duitse thrash metalband Kreator keert voor de derde keer terug naar FortaRock. De groep brengt al sinds 1985 ijzersterke thrashmetal uit. Platen als ‘Pleasure To Kill’, ‘Extreme Aggresion’ en ‘Violent Revolution’, zijn verplicht werk voor alle metalfans. De laatste jaren heeft Kreator een enorme comeback gemaakt met ‘Enemy of God’ en hun nieuwe album ‘Gods of Violence’. Die laatste is weer een knaller van jewelste, vol opgekropte woede dat resulteert in krakers als ‘Satan is Real’. En wie zijn wij om aan zo’n titel te twijfelen. De furieuze en opgefokte nummers van deze platen passen perfect tussen de klassieke nummers. Dit levert dan ook het nodige vuurwerk(!) op tijdens de nog immer indrukwekkende liveshows.
MESHUGGAH
Hoeveel bands kunnen zeggen dat ze aan de basis hebben gestaan van een compleet genre? Dat zijn er weinig, maar Meshuggah is er een van. Hun album ‘Destroy, Erase, Improve’ uit 1995 sloeg in als een bom. Een tijdsdocument waarvan net als bij zoveel klassiekers na een paar jaar de impact volledig pas duidelijk werd. Een nagenoeg perfecte beheersing van de instrumenten, een rauw stemgeluid, harmonische en ritmische absurdismes en diepe, esoterische teksten typeren hun nummers. Gitarist Fredrik Thordendal noemde de sound grappend ‘djent’ en sindsdien is er een heel genre uit voortgekomen. Inmiddels is de discografie uitgebreid met nog een hele rits maniakale platen vol gekmakende ritmes en onnavolgbare riffs. Meshuggah is een band om te koesteren en we zijn blij de Zweden weer te mogen verwelkomen.
AVATAR
Avatar balanceert momenteel op het randje van een doorbraak. Wie er in 2016 bij was op FortaRock en/of niet veel later in Doornroosje, weet dat hier geen woord van gelogen is; live is de band een sensatie! De Zweedse band wordt wel omschreven als een mix van Rammstein, Alice Cooper en System of a Down. De catchy en tevens knotsgekke nummers zijn voorzien van laaggestemde gitaren, NWOAHM-grooves, met de nodige industrial invloeden. De prettig gestoorde ritmes en swingende theatrale hooks maken het geheel af. Niet in de laatste plaats door Johannes Eckerström, de zeer charismatische zanger van de band. Spektakel gegarandeerd tijdens deze show op het mainstage.
DEATH ANGEL
Death Angel
draait sinds begin jaren tachtig mee in de thrash metal scene. De band wordt gezien als een van de eerste én meest invloedrijke groepen die is voortgekomen uit de opbloeiende “Bay Area thrashmetal scene”. Opgepikt door Kirk Hammett, gitarist van Metallica, namen ze in 1985 als zestienjarigen een demo op. Niet veel later volgde het debuutalbum ‘The Ultra-Violence’. In 1991 gingen de bandleden ieder hun eigen weg, maar na een benefietoptreden in 2001 en een aantal optredens in 2002, besloten ze toch om de band nieuw leven in te blazen. Op het meest recente album ‘The Evil Divide’ is duidelijk te horen dat Death Angel nog altijd een band is om rekening mee te houden. De band staat garant voor een show op hoog tempo met knallende thrashriffs.
THY ART IS MURDER
De Australiërs van Thy Art is Murder timmerden het afgelopen decennium ongelooflijk hard aan de weg met hun bikkelharde deathcore. De albums ‘Hate’ en ‘Holy War’ heeft de band populairder gemaakt dan ooit. En terecht! Op de nieuwe plaat ‘Dear Desolation’ is de band weer herenigd met zanger van het eerste uur C.J. McMahon. Nummers als ‘Slaves Beyond Death’ rammen er weer genadeloos hard op. Dit gaat een alles verpulverende show opleveren, want ook live staat de band hun mannetje.
FortaRock 2018 vindt plaats op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni in Goffertpark, Nijmegen. Verdeeld over twee podia treden er in totaal 22 bands op, waarvan Nightwish (zaterdag 2 juni) en Parkway Drive (vrijdag 1 juni) de headliners zijn. In totaal zijn er inmiddels zeven acts bekend gemaakt. Het festivalterrein krijgt een make-over en voor voldoende catering en een festivalmarkt wordt uiteraard ook gezorgd. Tevens onderzoekt de organisatie de mogelijkheden voor een officiële festivalcamping in Nijmegen, hierover wordt later meer duidelijk.
Voor alle informatie over het festival en kaartverkoop: www.fortarock.nl.
FortaRock 2018 
Goffertpark, Nijmegen
Vrijdag 1 juni: Parkway Drive, Death Angel, Thy Art Is Murder + 7
Zaterdag 2 juni: Nightwish, Kreator, Meshuggah, Avatar + 8
Deuren open vrijdag 1 juni: 13.00 uur / Aanvang: 14.00 uur
Deuren open zaterdag 2 juni: 12.00 uur / Aanvang: 13.00 uur
Early bird dagkaarten vrijdag (gelimiteerd): € 42,50 (excl. servicekosten)
Early bird dagkaarten zaterdag (gelimiteerd): € 52,50 (excl. servicekosten)
Reguliere dagkaarten vrijdag: € 49 (excl. servicekosten)
Reguliere dagkaarten zaterdag: € 59 (excl. servicekosten)
Reguliere combitickets: € 89 (excl. servicekosten)
De early bird kaartverkoop van de dagkaarten voor FortaRock 2018 begint morgen, vrijdag 27 oktober om 10.00 uur via www.ticketmaster.nl, Primera en 0900 – 300 1250 (60 cpm).

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00