Home » Generaal mus – Oorlogsverhalen

Generaal mus – Oorlogsverhalen

door mitchell@rockportaal.nl
114 views 2 minuten leestijd

Nee, het was niet Josef Stalin die niet vies was van een beetje strijd. Jarenlang zijn wij allemaal voor de gek gehouden. Op de schouder van deze dictator uit de Sovjetunie rust een mus, die hem aanstuurt. Napoleontisch gekleed, om aan te geven dat hij juist de baas is. Nee, deze vogel  moet het niet hebben van zijn strijdlust. De mus moet het ook niet hebben van zijn moed. Tenminste, dat werd altijd gedacht. Generaal mus, die de EP hoes van de gelijknamige band siert  op de schouder van Stalin, lijkt meer in zijn mars te hebben, en onthult zijn oorlogsverhalen.
Nu wat duidelijkheid. Generaal mus is een Nederlandse band, bestaande uit twee gitaristen, een drummer en een bassist. Een zanger is niet nodig om experimentele, progressieve rock te maken. Aldus de bandleden. Maar de nadruk  ligt toch het meest op experimenteren, en het hoorbaar maken van ongebruikelijke geluiden.
De EP ‘Oorlogsverhalen’ bevat vijf nummers, die qua speelduur volledig passé zijn. Maar dat is ook juist de bedoeling van deze band: het doen, wat anderen niet doen. Lange nummers, en dus meer muziek voor je zuurverdienden centen zou je kunnen zeggen. Experimenteel wil zeggen: proberen, proberen, proberen. Daar komt ook de exceptionele lengte van de nummers vandaan, want de nummers hebben veel weg van wat wij kennen als ‘jamsessies’, oftewel: impulsief spelen. En juist daar ontbreekt de diepgang. Want Generaal Mus, weet leuke riffjes tevoorschijn te toveren, maar het lege gevoel, dat ontstaat nadat de EP afgedraaid is, overheerst. De sound is wat leeg te noemen, ondanks de geweldige ritmesessie. Maar qua afwisseling zit het met deze EP wel snor. Tevens het bekende loopje van ‘the Pink Panther’ komt langs. Dat is niet enkel hilarisch, maar ook een knipoog naar de jazzmuziek.
Generaal mus is niet zomaar een mus, hij is bijzonder. Waar andere mussen azen op brood, blijft deze mus op een afstandje  toekijken om een ander plan te bedenken. De EP ‘Oorlogsverhalen’ heeft veel weg van een concept, maar biedt voldoende afwisseling om zelfs zonder zang een redelijke plaat te vullen. Migraine kan opspelen na verloop van tijd, maar er zijn genoeg riedeltjes en loopjes die wél interessant zijn. Het zijn de meest bijzondere, en originele oorlogsverhalen die je waarschijnlijk ooit zal horen.
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00