Ghost – 013 (Tilburg) 01/03/2016

Vanavond zijn we in 013 Tilburg voor Ghost, de Zweedse heavy metal band die pas nog een Grammy binnen haalde als beste metal band.  Het voorprogramma ken ik niet, maar de naam Death Alley klinkt lekker, dus ik ben zeer benieuwd
De zaal staat al goed vol als de eerste band aftrapt. Death Alley is een Nederlandse band uit Amsterdam die ,zoals ze het zelf noemen, “heavy punked-out proto-metal in spades” maakt. Het is heavy metal met de nodige punk en psychedelic en dat maakt het een geweldige mix. De groove die in de nummers zit is erg dansbaar en er wordt dan ook door menig bezoeker geheadbangd of op een andere wijze bewogen op de muziek. De zanger Douwe Truijens heeft een mooie zuivere stem en de meerstemmige stukken zijn prachtig op elkaar afgestemd. Het geluid is ook echt heel erg mooi gemixt, alles komt goed tot zijn recht. Deze heren weten hoe ze muziek moeten schrijven en hoe ze moeten performen ook, want het is een geweldige band om naar te kijken. De band speelt een strakke set van slechts 30 minuten, waarbij het laatste nummer de laatste 10 minuten voor zijn rekening neemt. Ondanks de lengte is het geen moment te kort of te lang. Deze band was een voorprogramma van niveau voor Ghost.
Setlist Death Alley: Over Under, Black Magick Boogieland, The Fever, Stalk Eyed, Supernatural Predator
Na een half uur ombouwen is het tijd voor de hoofdact van vanavond. Het Zweedse Ghost weet sfeer te creëren door de juiste muziek te laten spelen en alvast wierrook te laten branden voor ze beginnen met hun entree. De aankleding van het podium is zoals we gewend zijn van Ghost, een prachtige backdrop met kerkramen met een mooie tekening erin die mee kleurt met alle lampen die erop gezet worden.
Als de heren opkomen ontploft te zaal. Hier heeft iedereen op gewacht. De make-up en aankleding van de bandleden is wederom geweldig. Papa Emeritus III en zijn Nameless Ghouls zetten een geweldige set neer.  Gecombineerd met de prachtige lichtshow en een goed geluid is het geheel compleet. Het publiek doet geweldig mee, zowel meezingen als headbangen als handen in de lucht, ze genieten van de show.
Papa Emeritus III  is erg goed bij stem en weet het publiek te boeien zowel in de nummers als erbuiten. De stukken die hij tussen de nummers door doet zijn grappig en serieus door elkaar. Zo maakt hij bij de aankondiging van de sisters of sin erg goed duidelijk dat de meiden niet aangeraakt mogen worden, maar wordt er ook lekker gegeind over eten in de lyrics van het volgende nummer etc.  De meerstemmige stukken in de muziek zijn ook echt geweldig.
Fire bewijst een zeer goede solo gitarist te zijn in zijn solo’s maar ook in de akoestische stukken. De rest van de band klinkt ook super strak. Echt een briljante set wordt er neergezet. Stevig begin gevolgd door een goede afwisselende set die zowel stevig als rustige nummers bevat.
Dit is een concert om niet snel te vergeten, petje af voor Ghost. Ik kan niet wachten om ze weer eens te zien.
Setlist Ghost: Miserere mei, Deus (Gregorio Allegri song), Masked Ball (Jocelyn Pook song), Spirit, From the Pinnacle to the Pit, Stand by Him, Con Clavi Con Dio, Per Aspera ad Inferi, Body and Blood, Devil Church, Cirice, Year Zero, Spöksonat, He Is, Absolution, Mummy Dust, If You Have Ghosts (Roky Erickson cover) (Acoustic), Ghuleh/Zombie Queen, Ritual, Monstrance Clock

 

Related posts

Poseydon mag voor België naar Wacken – De Volkskring (Kruisem, België) 25/05/2024

King Gizzard & The Lizard Wizard – AFAS Live (Amsterdam) 23/05/2024

Engel of Deathfest 3 – De Groene Engel (Oss) 18/04/2024