Home » Giant X- I

Giant X- I

door Maurice van der Zalm
118 views 2 minuten leestijd

cover Giant XRunning Wild debuteerde in 1984 met de LP Gates To Purgatory. Sindsdien zijn er nagenoeg evenveel bandleden gewisseld als er cd’s uit zijn gekomen. Anno 2013 komt stichter en voorman (Rock’n) Rolf Kasparek een jaar na de laatste release van Running Wild met het project Giant X. Niemand minder dan medelid, gitarist, producer Peter Jay Jordan is de mede-oprichter. Met I laten de beide Duitsers zien en horen dat je ook na decennia van muziek maken nog altijd pure rock kan spelen.
De dertien nummers op de cd zijn dan allemaal goed in het gehoor liggend en zorgvuldig gecomponeerd. Dat betekent niet automatisch dat het ook allemaal fantastisch is. Er zitten wat mindere exemplaren op. The Count, Soul Survivors en R.O.C.K. zijn daar goede voorbeelden van. Erg eenvoudig van opzet, tekst en melodie zijn ze niet erg boeiend. Met laatstgenoemd nummer zetten ze wel een ode neer aan de diverse rockbands die de afgelopen dertig jaar de muziek beïnvloed hebben. Eenzelfde thema komen we tegen in het nummer Don’t Quit Till Tomorrow. Met de tekst ‘Raise Your Hands For Rock’n’roll’ en een aansprekende groove krijgen ze mij wel op de barricade. Maar er is veel meer goede hardrock te vinden op deze cd van het duo. On A Blind Flight, Go 4 it, (het zware) Friendly Fire en het poppy Let’s Dance zitten allemaal lekker in elkaar. Goed ritme, aansprekende gitaarriff en een duidelijk refrein zorgen ervoor dat er vanzelf onwillekeurig een lichaamsdeel begint te bewegen op de maat van de muziek. Tussen alle nummers door twee nummers die hun oorsprong overduidelijk in de blues hebben liggen. Badland Blues heeft een door distortion gestuurd vuil bluesgitaargeluid met overheen de rasp van Rolf. Ook in Rough Ride komt vooral in het intro en het outtro de blues naar voren. Hier een perfecte combinatie van blues en rock. Het is niet alleen maar rock and roll wat er bezongen wordt. In Nameless Heroes wordt het lot bezongen van al die soldaten die uit oorlogsgebieden terugkeren en hun lot meenemen naar de hedendaagse wereld. De pijn hebben de heren ook werkelijk terug laten keren in de melancholiek van het nummer. Rolf klinkt qua zang op de ondergewaardeerde en bijna vergeten Jimmy Barnes.
I van Giant X is daarmee een veelzijdige rockcd geworden van twee muzikanten die hun sporen al ruimschoots verdiend hebben, maar niet al hun muziek kwijt kunnen in Running Wild. Een degelijk (Duits) project dat onmisbaar is in menig rockcollectie.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00