Home » Godsticks – Faced With Rage

Godsticks – Faced With Rage

door Maurice van der Zalm
130 views 3 minuten leestijd

Tegelijkertijd met de release van Where We Stood van The Pineapple Thief (TPT) kwam ook labelgenoten Godsticks met een nieuw album op de proppen. Faced With Rage is de opvolger van Emergence waarmee Godsticks zich aardig in de kijker wist te spelen. Daarbij was componist, zanger, gitarist en toetsenist Darran Charles eveneens te horen bij TPT op het album Your Wilderness en eerdergenoemd livealbum van TPT. Het is dan ook geen toeval dat Godsticks het afgelopen jaar TPT vergezelde op hun tour.
Ook Godsticks speelt een prettige vorm van progressieve rock. Progressieve rock dat vrij gemakkelijk te doorgronden is, maar na meerdere luisterbeurten zeker wat (onbewuste) accenten vrijgeeft die het geluid een meerlaags dieper medium meegeven. De composities Guilt en Hard To Face getuigen daar zeker van. Het ritme krijgt je te pakken naarmate je het vaker luistert en waarin nieuwkomer drummer Tom Price met precisie de kracht weet neer te zetten. Daarbij zet hij zeker ook de basis voor een krachtige riff in Unforgivable verder op het album. De lijzige zang van Darran past daar uitstekend bij en de versnelling in de compositie wordt op het goede moment ingezet om daarna terug te keren naar die basis waarin het gitaargeluid weer mag schitteren. De compositie klinkt enerzijds niet gevarieerd, aan de andere kant ligt daar ook wel weer de kracht van de compositie. Die herhaling houdt je juist weer gebonden aan het geluid van Godsticks.
Het acht minuten durende Everdrive start met een heerlijk onregelmatig ritme waarin bas en drum groovend op de voorgrond treden alvorens het ritme overgaat in een wat funky geluid. Bij Everdrive is het progressief genieten van het geluid van de band. Juist door het spel van ritmes en stijl mag Everdrive omschreven worden als een prorgasme voor de liefhebber. Qua zang neigt de band wat naar het geluid van Alice In Chains en die grunge-invloed komt geregeld terug op het album.
Open Your Eyes heeft ook die knipoog naar Alice in Chains voor mij. Een lekkere compositie waarbij toetsen en gitaar even specifiek de ruimte te krijgen. Andere grunge-invloeden kun je terug vinden in Angry Concern dat allereerst start met een geweldig ritme en waarin dit keer een link kan worden gelegd naar Soundgarden. En luister dan meteen naar Revere waarin een easy Cornell naar voren komt en een bijzondere gitaarsolo met een subtiel ritme de aandacht vraagt.
Het toegankelijke proggeluid komt dan weer terug in Avenge. De compositie heeft iets van een oosters karakter en activeert door het onregelmatige ritme de progneuronen in je hoofd. Daarbij is het nog even genieten van muzikale schoonheid in We Are Leaving en Fame And Silence.
Faced With Rage is daarmee een album geworden dat even moet groeien. Wanneer je Godsticks die kans geeft, is het album een mooi progressief diamantje dat je in handen hebt. Darran Charles heeft mij met zijn Godsticks in ieder geval wel overtuigd.

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00