Home » Gösta Berlings Saga – Konkret Music

Gösta Berlings Saga – Konkret Music

263 views 2 minuten leestijd

Konkret Music is het zesde album en het tweede dat de Zweden van Gösta Berlings Saga uitbrengen op hun nieuwe platenlabel. Konkret Music komt ruim anderhalf jaar na Et Ex
Et Ex betekende een muzikale koerswijziging van Gösta Berlings Saga. Van een potpourri aan avant-garde, folk, jazz(rock), postrock, progressieve en psychedelische rock werd voorzichtig geflirt met elektronische muziek. En in het bijzonder die van de klassieke Duitse EM uit de jaren zeventig zoals Tangerine Dream, Kraftwerk en Peter Baumann. Op Konkret Music is de flirt omgeslagen in een verloving met elektronische muziek. Zelfs invloeden van toetsen-goeroe Jean-Michel Jarre zijn aanwezig. Gitaar heeft vrijwel volledig plaatsgemaakt voor Fender Rhodes, Grand Piano, Mellotron en een scala aan (modulaire) synthesizers. Toetsenist David Lundberg is dan ook dé man waar dit album om draait.
Het is niet alleen een muzikale koerswijziging. De 12 nummers die op deze cd staan zijn een stuk korter dan we van de groep gewend waren. De nummers variëren in lengte van amper één tot iets meer dan zes minuten. Konkret Musik is dus een heel ander album dan zijn voorgangers.
Globaal gaat het van de voortstuwende grooves van opener Släpad tot de dromerige sfeer van Close To Home. Een mix van punk- en krautrock hoor je in het titelnummer Konkret Music. Op To Never Return hoor je een glimp van de oude Gösta Berlings Saga. Het is een van de schaarse momenten dat gitarist Rasmus Booberg een duit in het zakje mag doen. Het is de overdonderende groove die doet smaken naar meer. Verder is A Fucking Good Man het vermelden waard. Niet vanwege de titel, maar het geintje wat de producer aan het eind heeft uitgehaald met het toerental. Op Förbifart Stockholm ten slotte horen we echo’s van Jean-Michel Jarre.
Konkret Music is het meest elektronische album wat Gösta Berlings Saga tot nu toe heeft gemaakt. Wanneer je de bandleden mag geloven zal het hier niet bij blijven. Het mooie aan deze groep is dat ze zich blijven ontwikkelen. Tegelijk blijft men zoeken naar nieuwe wegen waardoor Gösta Berlings Saga gelukkig niet voor een gat te vangen zal blijven.
De blijdschap die ik had na Et Ex heeft met Konkret Music plaatsgemaakt voor vreugde.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00