Home » Grave Digger – Healed By Metal

Grave Digger – Healed By Metal

door Maurice van der Zalm
174 views 2 minuten leestijd

2016 raakt op zijn eind en de nodige jaarlijstjes en terugblikken vliegen je om de oren. Zo ook bij Rockportaal op de site. Een einde betekent in de tijd ook een begin. 2017 staat voor de deur en menig album staat al klaar om uitgebracht te worden. Zo ook het Duitse Grave Digger dat half januari het nieuwe album in de winkels heeft liggen.
Het aantal albums dat zanger Chris Boltendahl met zijn band Grave Digger sinds 1980 heeft uitgebracht is aanzienlijk. Dat geldt trouwens ook voor het aantal muzikanten dat ondertussen de bezetting heeft verlaten. Laatste ‘aanwinst’ is toetsenist Marcus Kniep die Hans Peter Katzenburg, die in 2014 na achttien jaar Grave Digger heeft verlaten, opvolgt. Behalve zijn plaats achter de keyboards, neemt Marcus ook de rol van de Reaper aan bij de band.
Op Healed By Metal zijn er nagenoeg geen verrassingen te bekennen. Chris Boltendahl blijft onvervalst bij zijn muziekgenre en ook de composities op Healed By Metal wijken daar niet vanaf. Dat betekent tevens dat het regelmatig genieten is van de onvervalste hardrock/rock and roll die je voorgeschoteld krijgt.
De no-nonsense hardrock spat ervan af in titelnummer Healed By Metal. Alles klopt wanneer je liefhebber bent van dit genre. De aanstekelijke melodie, het lekkere tempo en het meezingrefrein doet het goed. Dat geldt zeker ook voor Lawbreaker en Free Forever. Ook het semi-religieuze Hallejujah krijgt wel wat handjes op elkaar.
Wat sneller is de band in The Hangman’s Eye en When Night Falls waarin gitarist Axel Ritt en drummer Stefan Arnold voor het nodige vuurwerk zorgen. Tekstueel is het niet verbluffend wat Grave Digger neerzet, maar dat is in deze compositie niet storend. Dat is het wel in Kill Ritual, dat muzikaal wel leuk is en een heerlijke gitaarsolo in zich heeft, en in de afsluiter Laughing With The Dead dat ondersteund wordt door een lekkere zware groove. Meer grooven doet Grave Digger in Ten Commandments Of Metal met wederom een hoofdrol voor Alex Ritt in een stabiele muzikale basis.
Call For War, waarvan naast Healed By Metal een (lyric)video online staat, klinkt stevig en strak en lijkt het strijdtoneel als decor te gebruiken. Gaat een beetje richting de powermetal en thema van een band als Sabaton. De compositie klinkt goed en wordt gesierd door een lekkere gitaarmelodie.
Healed By Metal is het zoveelste album van een band die muzikaal trouw blijft aan zichzelf én aan de ouderwetse hardrock. Hoewel het album wat mindere nummers kent, blijft het gewoon lekker om een album van Grave Digger af te spelen. Niks oude wijn in nieuwe vaten. Gewoon een prettige wijn in het juiste vat.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00