Home » Grindpad – Finger Collector Crew

Grindpad – Finger Collector Crew

door Filip van der Linden
1,5K views 4 minuten leestijd

Grindpad is een thrashmetalband uit Utrecht die al een hele tijd aan de weg timmert. Na vier EP’s kwamen ze in 2020 met hun eerste full album Violence. Maar de volgende release, Finger Collector Crew, is nu opnieuw een EP.

De band uit Nederland zit bij het Duitse label Iron Shield Records. Die focussen op Europese thrash-releases zoals die van Fusion Bomb uit Luxemburg of die van Power Game uit Duitsland, maar sinds kort hebben ze daar ook bekendere bands als Raven (uit de UK) en Hirax (uit de USA) onder contract. Misschien was het het label dat Grindpad een duwtje in de rug gaf om internationaal wat meer te gaan betekenen. Dat begint op gang te komen, vooral dan in Tsjechië.

Finger Collector Crew is de eerste release met de nieuwe drummer Max Hendriks (Inferum, Black Rabbit, …), maar wel met de vertrouwde artwork-leverancier Ed Repka (After All, Agent Steel, Death, Megadeth, …). Mooi artwork en met die referenties naar haaien zal dat wel op bestelling gemaakt zijn. Jammer dat er wel handen, maar geen vingers worden afgehakt. Het haaien-thema is na gebruik in de drie laatste releases het nieuwe handelsmerk geworden van Grindpad, zowel in het artwork als in de lyrics.

De producer was Erwin Hermsen (Cliteater, Dead Head, Cirith Gorgor, Hooded Priest, …). De nieuwe drummer doet het prima op deze opnames en voorts klinkt Grindpad zoals ze altijd al een beetje geklonken hebben: rauw en agressief shreddend, snel en zonder compromissen.

De eerste track is A.M.D., wat de afkorting is van All Must Die. Met een pittig tempo, grunts die nog makkelijk te volgen zijn en agressieve riffs en solo’s. Deze opener duurt maar een paar seconden langer dan 2 minuten, maar aan dat energielevel is dat ruim voldoende.

Santa Cruz (Sharkbite Part 2) is mogelijk een vervolg op de Sharkbite-track van de gelijknamige EP uit 2017. Wie de vinyl koopt, de eerste in de geschiedenis van Grindpad, krijgt op de A-kant de vijf tracks van de nieuwe EP en op de B-kant de vijf tracks van de Sharkbite-EP. Dan zit er in die Part 2 een zekere logica. Fijne track overigens, die Santa Cruz, met zelfs kort een stukje surfgitaar erin.

Yakuza Finger Collector Crew heeft als intro een voice over die verduidelijkt dat de yakuza de maffia van Japan is. Met die voice over waren er nog zat meer mogelijkheden. Het is heerlijk rammen, shredden en beuken op deze track.

AO Godverdomme is een cover van De Woanzin, een inmiddels gesplitte band uit Utrecht. Een track in het Nederlands dus, wat wel een leuke variatie is. En de track eindigt met de melding dat je de bandnaam Grindpad in het Nederlands mag uitspreken (zoals een kiezelpad dus) en niet in het Engels (als ‘grindpath’). Tot dan de meest agressieve track van deze EP. Grindpad weet zijn covers wel raak te kiezen.

De Anthrax-cover Gung Ho begint met een gitaarversie van een stukje marsmuziek of traditional om dan de pus helemaal uit de puist te persen met een spervuur van drums, gitaren en militante hardcore-koortjes. Als deze retestrak gespeelde cover op concerten niet voor een moshpit zorgt, dan weet ik het ook niet meer. Dat kan je overigens zelf gaan checken, op de releaseshow voor deze EP, op 30 september in de dB’s in Utrecht, met Remain Untamed en Fatal Punishment.

https://www.grindpad.com/shop/

Finger Collector Crew is een korte maar helse rit met deze Nederlandse vaandeldragers van de thrash.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00