Home » Prika Amaral (Nervosa): Maar zeker is, dat zolang ik leef er een Nervosa zal zijn

Prika Amaral (Nervosa): Maar zeker is, dat zolang ik leef er een Nervosa zal zijn

door Jochem van der Steen
2,1K views 7 minuten leestijd

Nervosa’s Prika Amaral verzamelde een paar jaar terug een nieuwe band om zich heen na het vertrek van al haar bandleden. Intussen is er wederom een nieuwe herstart met Prika als enige constante. Met Helena Kotina (gitaar), Hel Pyre (bas) en Michaela Naydenova (drums) heeft ze weer een aantal sterke muzikanten om haar heen kunnen verzamelen. Nieuw is dat ze nu ook de leadvocals voor haar rekening neemt. Ik sprak met haar over de nieuwe lineup en het nieuwe album.

Het nieuwe album is wederom geproduceerd door Martin Furia (Bark). Vanwaar deze hernieuwde keuze?

Martin is een erg getalenteerde producer die weet hoe hij het beste uit een band kan halen zonder ze op de zenuwen te moeten werken. Hij respecteert de identiteit van de band en alles wat hij doet is beter maken wat je al gecreëerd hebt. Never change a winning team!

Is hij van grote invloed op het geluid van de band?

We houden allemaal wel van klassieke thrash bands als Sepultura, Metallica en Exodus. Maar we hebben ook death invloeden zoals van Vader. Op dit album zijn er er voor het eerst ook wat heavy metal invloeden te horen. We houden van bands al Iron Maiden, Accept en Saxon. En ik hou ook van jaren zeventig muziek.

Dat dubbelloopse gitaarwerk van Iron Maiden is ook veel te horen op het nieuwe album nu je in Helena een extra gitarist in de band hebt zitten naast jezelf.

Ja, daar maken we heel veel gebruik van dit album.

Martin produceerde ook albums van de Nederlandse death metal band Sisters Of Suffocation. Onlangs viel hun gitarist Emmelie Herwegh in als bassist tijdens jullie tour. Hoe kwam dat tot stand?

Hun andere gitarist Simone verving mij toen ik een paar jaar geleden niet kon spelen omdat ik in het ziekenhuis lag. Zo begon ik de band te volgen. Ik ken Emmelie dus ook op die manier en toen we last minute een bassist zochten in de regio omdat Mia Wallace een ongeluk had gekregen waarbij ze haar pols bijna brak, bleek zij beschikbaar. Ze was blij te kunnen helpen en deed het goed.

Wederom heb je een nieuwe band om je heen moeten formeren. Hoe ging dat?

Ik vind het belangrijk aan te geven dat ik niemand heb ontslagen. Je moet je voorstellen dat ik, vanwege de pandemie ik de anderen alleen via video calls had gesproken voor we de band samenstelden. Ze waren toen superblij met de geboden kans, maar hadden de impact die het op hun persoonlijk leven zou hebben niet goed in kunnen schatten. Ze hadden niet genoeg ervaring in een band van dit kaliber. Ze bleken wat anders te willen met hen leven. Nervosa is een erg actieve band en niet iedereen kan dat leven leiden. We hebben nog steeds veel respect voor elkaar en hebben geen problemen met elkaar. Zij willen gelukkig zijn en ik ook. Maar zeker is, dat zolang ik leef er een Nervosa zal zijn.

Nieuwe bassist Hel Pyre ziet er echt wel uit als een rockster. Waar heb je haar gevonden?

Ik volg heel veel vrouwelijke muzikanten op Instagram. Ik volg Hel Pyre al sinds ze in Brazilië de backing vocals verzorgde voor King Diamond in 2017. Ik was erg onder de indruk van haar stem en hoe ze zich op het podium presenteerde. Ik kwam er later achter dat ze ook nog eens bas speelt. Toen Mia vanwege persoonlijke problemen geen bas meer kon spelen besloot ik haar te contacteren.

Ik hoorde je laatst in een oud interview zeggen dat je geen gitaar kunt spelen en tegelijk zingen. Dat blijkt dan toch anders te zijn nu, haha.

Ja, ik vertrouwde mezelf daar niet mee. Ik deed wel wat backing vocals, maar heb er nooit aan gedacht de leadzang voor mijn rekening te nemen. Maar de noodzaak heeft me er toe gebracht en nu ben ik er best comfortabel mee. Ik ben erg blij met de positieve feedback die ik heb ontvangen. Ik zong dan wel sinds het begin van Nervosa al backing vocals, zoals enkele zinnen op ons populairste nummer, Death! maar dat was het. Gedurende het opnameproces ben ik gaan ontdekken hoe ik wilde klinken en deed ik gewoon mijn ding en dat bleek een indrukwekkend resultaat te hebben.

Heb je op het nieuwe album met het schrijven van nummers er rekening mee moeten houden dat je naast gitarist nu ook zangeres bent?

Niet echt. Ik doe wel wat minder solo’s, die laat ik over aan Helena. Ik geef haar helemaal de ruimte. Het belangrijkste verschil qua songwriting is dat ik op het vorige album, Perpetual Chaos, echt het leeuwendeel van de nummers schreef. Alle riffs kwamen van mij, sommige delen van de drums, de teksten en zanglijnen… Maar met dit nieuwe album hebben we alles allemaal samen gecomponeerd. Daarnaast opende het hebben van een tweede gitarist in de band veel deuren.

Jullie hebben een tweetal interessante gastmuzikanten op het album in de persoon van Gary Holt (Exodus) en Elena Scissorhands (Infected Rain). Hoe kwam dat tot stand?

Gary stond bovenaan onze lijst toen we begonnen te denken aan gasten voor het nieuwe album. Hij support ons al heel lang. Toen ik hem een bericht stuurde antwoordde hij dan ook heel snel en enthousiast. Hij wist zijn opname tussen twee tours in te doen. Helena en ik waren er zo blij mee, het was een uitgekomen droom. Wat Elena betreft, we zochten een vrouw als gast omdat we nog nooit een vrouw als gastartiest hadden gehad. Ze heeft een heel andere stem en is geweldig. Toen we haar vroegen was ze blij met het aanbod en nam snel en professioneel haar deel op. We zijn erg blij met het resultaat en ik hoop het eens live met haar te kunnen zingen.

Je doet dit fulltime. Dat valt vast niet mee in deze zware economische tijden?

Klopt, maar je moet wel. Met de hele sociale media is alles wat je uitbrengt al snel weer oud nieuws. Je moet dus constant blijven werken. Je moet je ogen openhouden, je kennis up to date houden en gewoon blijven gaan. Het is een heel nieuw leven met nieuwe situaties. Maar onze band is groter dan ooit en de royalty’s zijn ook groter dan ooit.

Foto: Gregory Dourtounis (provided by label)

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00