Half Light Souvenirs: Nieuwe EP van Dark Suns

De Duitse progressieve rock annex metal formatie Dark Suns laat middels het uitbrengen van de EP Half Light Souvenirs weer een teken van leven horen. Na het uitbrengen van het album Everchild in 2016 was het immers geruime tijd stil rondom deze uit Leipzig afkomstige en in 1997 opgerichte band. Niet geheel vreemd, want de Duitsers staan er om bekend lange pauzes te nemen tussen hun albums.
Het geluid van Dark Suns heeft in de loop der jaren flinke veranderingen ondergaan. Gestart als een doom metal band op Swanlike was het opvolgende Existence een progressief rock album in de lijn van Pain Of Salvation, Anathema en Opeth. Maar dan minus de grunts. Het is met name de rustige en melancholieke kant van Opeth die als vergelijking opgaat. Het is dan ook niet vreemd dat Mikael Åkerfeldt, zanger van Opeth, een groot fan van deze heren is. Op het album Grave Human Genuine ging de band op verkenningstocht met enkele experimentele uitstapjes. We horen complexe ritmes, heavy metal riffs, atmosferische en ambient klankkleuren en zelfs elementen die gaan van techno tot avant garde.
Op Orange vindt een kentering van de muziek plaats richting progressieve metal. Het album laat horen dat Dark Suns zich heeft ontwikkeld tot een band die Pain Of Salvation schaamteloos naar de kroon steekt. Het in mijn ogen beste album produceerde de band met Everchild. Op deze schijf hebben trompet en saxofoon een groot aandeel gekregen. Ook is de muziek op momenten dromeriger geworden. Daarvoor verantwoordelijk is zanger Nico Knappe, maar ook de uitgesponnen composities, die referenties kent met Opeth, Riverside, Pain Of Salvation en Steven Wilson.
Ik volg Dark Suns sinds Existence en het blijft voor mij een van de meest intrigerende groepen in het progressieve genre. De onderhavige EP is ongetwijfeld de opmaat naar een nieuw album waar ik nu al naar uitkijk.
Tracklist Half Light Souvenirs:
Her Bed Unmade (05:43)
How We Got Lost (04:50)
Trillianthem (07:25)
In Reserve (05:22)
My Sermon (07:08)
Bezetting:
Niko Knappe: zang
Maik Knappe: gitaar
Torsten Wenzel: gitaar
Tim Gressler: basgitaar
Dominique Ehlert: drums
Ekkehard Meister: piano, orgel
Discografie:
Swanlike (2002)
Existence (2005)
Grave Human Genuine (2008)
Orange (2011)
Everchild (2016)
Website: www.darksuns.de

Related posts

Bring Me The Horizon dropt vanavond het nieuwe album NeX Gen

17 Nieuwe namen voor Lowlands

Timetable Engel of Deathfest bekend!