Hällas – Conundrum


In 2017 werd op Radio Fenriz, het radioprogramma van de gelijknamige Darkthrone drummer, één band veelvuldig de hemel in geprezen: Hällas. De Zweedse adventure rockers brachten toen hun debuut Excerpts From A Future Past uit en niet alleen hij was daar terecht lyrisch over. Het gevolg: ze speelden op Roadburn in 2018 en nu komt op 31 januari 2020 hun nieuwe album Conundrum uit op The Sign Records.
Het album is een retro-progrock epos. Maar vrees niet, het is geen ‘kijk-wat-ik-voor-trucjes-kan-op-de-gitaar/keyboard/bas/drums’plaat. Hällas klinkt alsof ze zich laten leiden door de muziek waardoor alles ruimtelijk, rustig en ademend klinkt. Ook in de regelrechte rocknummers blijf je ademruimte voelen waardoor een nummer als Carry On zo pakkend klinkt. Echter, de band kan naast goede pop/rocknummers, ook bloedmooie prognummers maken als Blinded By The Emerald Mist. Het nummer doet denken aan 2112 van Rush (RIP Neil Peart), alleen dan zonder de snerpende stem van Geddy Lee. De keyboards creëren een meeslepende en soms zelfs futuristische soundtrack zodat je je steeds meer gaat afvragen waar het concept van deze plaat over gaat. Spoiler: het heeft iets te maken met zwaarden, oorlog en robots.
Conclusie: Nog nooit heb ik een band zo op hun gemak horen spelen. Ze staan in dienst van hun muziek en het lijkt alsof ze al jarenlang muziek maken. Conundrum is een plaat die je meeneemt naar een plek waar tijd geen rol speelt. Het is simpelweg een tijdloze plaat.
Op een schaal van 1 tot 10:
9

Related posts

DIIV – Frog In Boiling Water

Moby – Always Centered At Night

Wurgilnõ – Krijtland (NL) Black Metal