Halo Metal Band – Renacer

Halo Metal Band is een Spaanse band die al sinds 2013 bestaat maar nu met het debuutalbum Renacer op de proppen komt. De muziek van Halo Metal Band is niet direct te categorieën in een bepaald metalgenre.
Het album gaat van start met de compositie Reiniciar en je wordt hier meteen getroffen door een stevige pot old-school thrashmetal waarin meteen in de vijfde versnelling wordt gestart. Dit thrashgevoel komt wel weer terug in Pasividad Normalizada maar Halo Metal Band zet hier zeker ook andere elementen in om het thrashkarakter even een andere richting te geven. Wat kleine techno-elementen en een licht industrieel accent zorgen ervoor dat je de muziek van Halo Metal Band net even anders gaat ervaren. Het heeft wel een lekkere groove en de lichte tempowisseling maakt zeker nieuwsgierig naar wat nog gaat komen.
Via Humano gaat de trein gewoon verder met Marcados Al Nacer in een strak tempo. De zang van Storm O.L. Halo is krachtig en hij heeft geen moeite om de muzikale basis positief te overstemmen en doordat de teksten geheel Spaanstalig zijn, zou je onwillekeurig vergelijkingen kunnen trekken met de oude Sepultura. En dat geldt zeker ook voor het uptempo Imperio Sumisión dat de Spaanse furie muzikaal vertegenwoordigt.
Memoria is zwaarder van aard en langzamerhand lijkt het karakter op het album wat te veranderen wat naar mijn mening in Antimanipulación nog meer vorm krijgt. De technoaccenten zijn meer duidelijk neergezet en het thrashkarakter lijkt nog meer op te schuiven naar een stevig pot groovemetal. Liberación bevestigt dit stellig. Vet en vol krijgt de groovemetal meer vorm en hier zet Halo Metal Band een goede metalcompositie neer. Ergens doet het me denken aan het Duitse The New Black, maar het is vooral de onophoudelijke en opzwepende ritmesectie (drummer Miky en bassist Willy) die de vaart er goed in houdt en de rest naar een hoger plan lijkt te tillen. Die stevige basis van de ritmesectie overheerst zeker ook Nunca. Als een ‘unstoppable metalmachine’ stuwt het alles en iedereen naar voren. De compositie is wellicht wat vlak van structuur, maar daardoor krijgt het dan weer een imponerende misschien wel hypnotiserende werking.
Het groovende karakter krijgt vervolgens een bijna hallucinerende vorm in Nada Es Lo Mismo, Miedo en titelnummer Renacer.
Hoewel ik aanvankelijk al gecharmeerd was van het thrashgeluid aan het begin van het album Renacer, heeft Halo Metal Band me bij de strot gegrepen door de groovende metal te integreren met de thrashelementen. En zeker naar het einde toe heeft de band me danig overtuigd van hun kwaliteiten waarbij het Spaans toch een zeer fraaie taal is om metalmuziek in te vertalen.

Related posts

Crypt Sermon – The Stygian Rose

Orpheus Omega – Emberglow

Sietse de Krieger – Zenith