Home » Harmed – From Day One (EP)

Harmed – From Day One (EP)

door Maurice van der Zalm
96 views 2 minuten leestijd

December lijkt de maand waarin menig metalcoreband nog even zijn stempel wil drukken op 2017. Een reeks EP’s vliegen je om de oren. We trappen hier af met een metalcoregezelschap uit Hongarije. En met trappen, bedoel ik ook daadwerkelijk trappen in het geval van Harmed. Een EP gevuld met energieke metalcore waar een groovendritme decor is voor het gretige geluid van Harmed.

Vooral het drumwerk op Speechless/Deaf is sterk. Zelden is een titel van een compositie zo treffend voor het geluid als hier. Harmed zorgt ervoor dat ik bij het horen van Speechless/Deaf sprakeloos achterover val waarbij het volume continu danig opgeschroefd mag worden om niets te missen. Iets dat weg heeft van een breakdown zorgt ervoor dat het complete geluid ook niet gaat vervelen.
Met Vetus lijkt de band nog gretiger uit de startblokken te gaan. De groove is zwaarder en het overtuigende opzwepende riffgeluid beukt op je in bij het beluisteren van Vetus. Wanneer de luwte in de compositie wordt gezocht en de clean vocals invallen en in rustiger vaarwater verder gaan, is de verrassing hier wel compleet. Halverwege wordt de snelheid weer ingezet en maken de clean vocals weer plaats voor een sterke grunt. De clean vocals komen later in de structuur die over je heen komt als een wals weer terug en zijn een mooi opstapje voor 605. Een compositie die spanning in zich heeft in de start en over de hele linie door de structuur en de melodie een kruising is van Slipknot en Eskimo Callboy. De breakdown komt niet als een verrassing uit de lucht vallen, maar is wel heel effectief. De toonhoogte van de zang verhoogt wat naast de reguliere zang en het gitaargeluid weeft zich als een web door de compositie.
Mag het toch nog een onsje meer zijn, vraag ik me dan af of heeft Harmed me klem waar ze me hebben willen. Afsluiter Not Myself laat horen dat het nog meer kan zijn. Deze uptempo compositie ontstijgt de gangbare metalcore en beweegt zich meer richting de extreme metalcore. Ook hier weet Harmed me toch te verrassen met een psychotische zanglijn met in de slipstream een loodzware groove. Not Myself is kort, krachtig en keigoed.
From Day One duurt slechts een kwartier, maar in dat kwartier weet Harmed me overtuigend te overtuigen. De band is al bezig met het schrijven van materiaal voor een heel album tussen de bedrijven door. Wanneer deze band  in je vizier komt, moet je zeker niet meer loslaten.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00