Headless Hunter – veelbelovende thrashers

Net voor hun CD presentatie bij De Bossche Brouwers, schuif ik aan bij de Brabantse thrash band Headless Hunter. De band, bestaande uit Lucas van der Heijden (zang), Mark Hendriks en Brian ‘Stonemountains’ (gitaar), Kiko  (bas) en Glenn Veldman (drums), vertelde me over hun verleden en toekomst.

Het eerste echt grote optreden als Headless Hunter vond plaats in februari vorig jaar, in De Groote Weiver. De band ontstond uit de vriendschap tussen Mark en Lucas. Mark vertelt: “Lucas en ik zaten in het begin in coverbandjes en iedereen uit onze vriendenkring kreeg dan gewoon een instrument in handen geduwd om met ons mee te spelen. Uiteindelijk wilden we wat serieuzer door en is drummer Bram bij ons gekomen. Via een kennis kwam toen gitarist Brian er bij. Het begon nog wat serieuzer te worden en we mochten ons eerste optreden gaan doen. Onze oude bassist stopte kort daarvoor, vervolgens kwamen we via heel veel omwegen bij Kiko terecht op Facebook.”

Lucas en Mark hebben altijd al thrash willen maken. Het eerste nummer Hostile Takeover is tweeëneenhalf jaar geleden op de zolderkamer geschreven. Lucas schreef in zijn eentje Sentenced To Live en Mark Death’s Defiance. Toen ze daarna bij elkaar gingen wonen ging het als een trein.

Originele drummer Bram ter Haar stopte onlangs, na opname van het album, omdat het wat te druk werd met shows. Mark voegt toe, “Bram is ook niet echt een thrasher, hij luistert meer naar deathcore. Maar hij speelde met ons mee omdat het een keigoede maat van ons was en is.”

Vervolgens werd bij de drummer van Infantry, Glenn, gevraagd of hij misschien een drummer wist voor de band. Glenn bleek zelf interesse te hebben. Hij werd gevraagd een nummer of drie te leren, om even te jammen maar binnen een maand had hij het hele album al ingestudeerd. Mark: “Het idee was om meerdere mensen uit te nodigen maar het was met Glenn gewoon meteen raak.”

In totaal duurden de opnames van het album een half jaar, maar er werd niet elke dag aan gewerkt. De drums stonden er binnen een week op dus die konden meteen afgemixt worden,  de andere instrumenten kwamen later. De drums werden opgenomen in de Toneshed Studio in Horst, de zang en andere instrumenten gewoon thuis. Gelukkig hebben de heren metalheads als buren. 

Over buren gesproken. Metallica had zijn legendarische Metallica Mansion waar de band met hun vrienden en vriendinnen woonde en feestte. Lucas en Kiko wonen ook samen en eerder woonde Mark ook bij Kiko. Mark vertelt: “Lucas had een huis gekocht in Helmond. Eerst woonde hij in Eindhoven en ik daar 100 meter vandaan. We waren toen eigenlijk altijd bij elkaar. Omdat het huis van Lucas zodanig groot was dat er best iemand bij kon, besloten we dat het financieel aantrekkelijk en gewoon gezellig zou zijn als ik bij hem kwam wonen. Later kocht ik zelf een huis en een dag of wat na mijn vertrek stond Kiko er al op de stoep. Hij woonde er toch praktisch al, want hij lag er altijd op de bank.”

Ruzie was er nooit in al die tijd. “Nou ja, misschien een keer een opmerking als ‘zet dat bord eens in de vaatwasser,’’ zegt Mark lachend.

Intussen heeft de band er een aantal bandbattles opzitten. Dat was in beginsel niet per se een strategische keuze, aldus Lucas. “In het begin was het gewoon zo dat we dan in ieder geval een show hadden, of we nu zouden winnen of verliezen. Maar bij de Dynamo Bandbattle hadden we het wel heel gaaf gevonden om te winnen. Maar het was al mooi om met onze vrienden van Obstruktor te spelen.”

Kiko: “Toen we voor de Wacken Battle doorgingen naar de volgende ronde, vonden we dat stiekem ook wel heel vet natuurlijk.” Tijdens onze eerste Battle bij Baroeg ging er van alles fout qua geluid, dus was het mooi dat we bij onze tweede Battle wel alles goed ging. We hebben de vorige Battle in Baroeg wel een mooie vriendschap gesloten met Neroth. Dat is nog waardevoller dan de show zelf.” Die vriendschap blijkt wel uit het feit dat Neroth het voorprogramma speelde bij de CD presentatie.

In de toekomst is de band vooral bezig met nieuwe muziek schrijven en veel opnemen. “Er staan veel vette shows op stapel zoals Roosendaal Open Air met Hellripper,” zegt Lucas. “We zijn daarnaast al voor drie kwart klaar met schrijven van nummers voor het nieuwe album dus hopen snel de studio in te kunnen ook.”

Party thrash nummer Kiko Is Stoned doet het erg goed op het album, maar is een beetje een vreemde eend in de bijt tussen de meer straightforward thrash nummers. Kunnen we meer van dat soort nummers verwachten? Mark laat weten, “We willen meer party thrash nummers maken maar de serieuze kant ook niet kwijtraken. Er komen loggere riffs en we gaan nog meer gas geven. Ook zullen er blastbeats te horen zijn omdat Glenn die kan spelen.”

Lucas voegt toe, “We zijn gewoon veel vooruitgegaan, dus dat zal je ook terug kunnen horen.”

Dat belooft wat!

Related posts

Frank Turner: Ik slaap niet meer op de grond

Boskat: We proberen vanuit het hart, niet het brein te werken

Tusky: We hebben ervoor gekozen dat de focus nu vooral naar de muziek gaat