Het nieuwe album van de Gelderse heren is zojuist uit. Een trotse Joris vertelt over hun nieuwe cd en over hoe Heidevolk zich staande houdt tussen de rest van de bands in het genre.

Vraag 1: Allereerst ben ik benieuwd naar jullie naam ‘Heidevolk’. Hoe is die naam tot stand gekomen?

Voor de tijd dat we allemaal drukke banen hadden gingen we vaak samen op pad en de natuur in. We zijn in 2002 met de band begonnen maar hadden de eerste weken nog geen naam, onze keuze viel op Heidevolk omdat het de verbondenheid met onze omgeving uitdraagt. Het kiezen van de naam is bij mijn weten het enige vraagstuk in de geschiedenis van onze band geweest waarbij we het meteen allemaal eens waren!

Vraag 2: Het album ‘Uit de Grond’ is net uit. Jullie nieuwe cd verschilt naar mijn idee met de voorgaande albums. Waar zit hem het verschil in volgens jullie?

Ik denk dat de verbeterde productie de luisteraar als eerste op zal vallen, we hebben echt ons best gedaan om de gitaren wat meer te laten knallen en de zang nog voller te laten klinken. De composities zelf zijn doordachter en vooral diverser geworden. Hij neigt overal het algemeen eerder naar de epische folksfeer van De strijdlust is geboren, maar de invloed van de „nieuwe“ bandleden zoals die op Walhalla wacht al te horen was is verder uitgebreid.

Vraag 3: De teksten en thema’s lopen erg uiteen op dit album. Wie is er vooral verantwoordelijk voor de teksten?

Voornamelijk Sebas en ik, maar ook Rowan heeft de pen ter hand genomen deze keer.

Vraag 4: Hoe komt het volgens jou dat jullie stijl muziek steeds populairder wordt?

Muzikaal gezien denk ik dat folk iets heel pakkends heeft en dat het zich prima laat combineren met metal. Het kan voor verrassende contrasten zorgen zoals met onze heldere zang en scheurende gitaren. Meer bands ontdekken deze mogelijkheden en bereiken een groter publiek door internet. Qua onderwerp denk ik dat zoeken naar je wortels en uiting geven aan verbondenheid met je eigen streek en afkomst een hoop mensen aanspreekt in deze tijden van mondialisering. Het levert in sommige gevallen mooie en oprechte muziek op, en daarnaast wederzijds respect.

Vraag 5: Jullie teksten zijn doorgaans in het Nederlands. Hoe staan jullie er tegenover om liederen in het Engels te zingen?

Ik zie de noodzaak niet zo. Ons voornaamste doel is om in de puurste vorm uiting te geven aan wat ons inspireert, en niet om een zo groot mogelijk publiek aan te spreken. Nederlands leent zich bovendien prima voor deze stijl!

Vraag 6: Het aantal bands in het genre groeit gestaag. Op welke wijze maken jullie het verschil ten opzichte van de rest?

Onze tweestemmige heldere zang, en het bezingen van zaken als de vroeg-middeleeuwse geschiedenis van Gelderland en onze lokale folklore vormen onze voornaamste handelsmerken. We hebben een herkenbaar geluid maar we zijn niet bang om diverse stijlelementen in onze muziek te verwerken, zolang het maar bijdraagt aan het creëren van de gewenste sfeer. Tot slot geven we altijd de volle 100% op het podium, en we proberen van elk optreden een onvergetelijke eraring voor het publiek te maken!

Vraag 7: Jullie eerste officiele videoclip is een feit. Hoe vind je het geworden en hoe kijk je terug op het opnameproces?

Ik ben aardig tevreden met het resultaat, maar vond de opnames behoorlijk pittig. Bij de buitenopnames kon ik niet aanwezig zijn, maar mij is verzekerd dat het ook daar stevig aanpoten was! Framecat zijn hele betrokken mensen en bovendien erg aangenaam gezelschap!

Vraag 8: Wat gaat de toekomst brengen voor Heidevolk? Wat staat er op het programma m.b.t touren e.d?

Allereerst krijgen we een aantal Metalfest optredens in de frisse buitenlucht, en in de herfst wordt onze vierde Europese veldtocht een feit! De Heidenfest tour zal ons naar nieuwe bestemmingen in Europa brengen, zoals Slowakije en Engeland, dus dat is echt iets waar we enorm naar uitkijken. Wat mij beteft mogen ze nou ook wel eens bekendmaken wie die geheime hoofdband is, ik hoop dat de geruchten bevestigd zullen worden!

Vraag 9: Bedankt voor dit interview. Succes met jullie nieuwe album. Willen jullie nog iets kwijt aan de lezers / jullie fans?

Het gaat een ruige zomer worden, jongens! Hopelijk tot gauw bij een van onze optredens!