Home » Heisa – Outliar

Heisa – Outliar

door Filip van der Linden
430 views 2 minuten leestijd

Van Heisa bespraken we hier in 2020 reeds hun full album Joni, een subliem epos dat door de viruspandemie niet de aandacht heeft gekregen die het verdiende. We begonnen die review toen met een reeks verwijzingen naar andere bands en we stellen vast dat de meeste daarvan ook opgaan voor Outliar, hun nieuwe EP. De belangrijkste vaststelling is misschien wel dat al die invloeden minder prominent aanwezig zijn en dat deze Belgische Limburgers steeds nadrukkelijker voor een eigen sound gaan.
De vijf tracks op Outliar zijn snediger, meer geconcentreerd en nog steeds heel bronstig. De Tool-sound is er nog maar moet vaker dan op Joni opboksen tegen een tapijt van distortion en noise. De grillige ritmes waar heel wat Belgische bands op teren krijg je hier ook.
Chant wordt ingezet als een mantra-samenzang om dan open te barsten met luide gitaren. Deze tracks is een heel subliem spel van intensiteit dat zelfs verslavend werkt. Burn Your Bridges heeft als intro een riffje waar elke metalhead blij van wordt. Maar dat is uiteraard niet genoeg voor Heisa en dus bouwen ze daar lekker op voort met pompende drums en bas. Die leuke riff wordt de hele track aangehouden en mondt pas in de outro uit in een blackmetal-riff.
80’s Song is veruit de meest catchy of radiovriendelijke track van Outliar en vond dan ook moeiteloos zijn weg naar o.m. KINK. Op deze track gooit Heisa de sound van de jaren ’80 in de mix met hun eigen typische hooks en noise. Ally is dan weer de minst radiovriendelijke track van het lot, maar wel een die volop weet te intrigeren: noiserock met een knipoog naar Slint en de Bleach-periode van Nirvana.
Keep It, op het vorige album nog in een versie van een epische 6 minuten, komt hier terug in een uitgebeende bloodrush van nauwelijks twee minuten. Als smerige, noisy adrenalinekick is deze Bonehead-versie misschien wel de ambassadeur van de hele EP.
Outliar is minder bedacht of elaborate dan Joni, meer vanuit de onderbuik en misschien dichter aansluitend op de livesound van Heisa. Of dat klopt, kan je op 21 mei ontdekken in Breda, waar Heisa deel uitmaakt van het Belgische evenement Ik Zie U Graag (met ook nog o.m. Black Leather Jacket en SONS).
Outliar is in fysieke vorm enkel als 10” vinyl te koop. Digitaal moet je zoeken bij Bandcamp, Spotify en Apple Music.

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00