Hellmut Lotti – Still Loving You

Het nieuws dat de Belgische tenor Helmutt Lotti als Hellmut Lotti (met een extra ‘l’) op Graspop stond, dat is ook in Nederland niet onopgemerkt voorbijgekomen. De reacties in de metalscene zijn bijna eensluidend positief. Een grote groep verwelkomt Lotti met open armen en geeft een duim omhoog voor zijn durf om dit te willen proberen. Dat dit een heel grote groep is, merk je aan de vele, bijna allemaal uitverkochte zaalshows, waarvan al één in Nederland (De Bosuil in Weert op 6 oktober, nog niet uitverkocht). Een kleine groep blijft erbij dat dit eigenlijk ‘maar een coverbandje’ is dat het vooral moet hebben van een uitgekiende marketingcampagne.

Dat van die marketingcampagne kan kloppen. Zowat negen maanden geleden nam Lotti voor de Belgische radiozender Willy zijn versie op van Run To The Hills van Iron Maiden. Dankzij de vele lovende reacties daarop werden de zanger en zijn band uitgenodigd voor Graspop voor een set met nog meer covers, om eens te testen of daar een publiek voor bestaat. De keuze voor de Metal Dome op Graspop zal wel strategisch geweest zijn. Het is de kleinste tent op het grootste Belgische metalfestival en het was dan ook te verwachten dat dat tentje meteen ‘te klein’ zou zijn voor alle toeschouwers. De beelden van de honderden, misschien wel duizenden mensen die buiten aan de Metal Dome probeerden een glimp op te vangen van wat er op het podium gebeurde, zijn inzake marketing van goudwaarde. Die kaart hebben ze alvast goed uitgespeeld.

Dat het concert op Graspop ‘maar om te testen’ zou geweest zijn, die ballon is makkelijk te doorprikken. Enkele dagen na Graspop werden al de eerste zaalshows aangekondigd. En van het optreden op Graspop werden meteen opnames gemaakt die binnenkort op vinyl uitkomen. Elke andere artiest die een vinyl wil laten persen staat in een maanden- tot zelfs jarenlange wachtrij. En ook zijn alle rechten voor al die covers op dat album verbazend snel geregeld. Er is uiteraard niks mee om al een plan te hebben voor je de arena instapt.

In de band die Hellmut Lotti begeleidde op Graspop was er één naam die onmiddellijk een belletje deed rinkelen en dat is die van gitarist Tim Toegaert. Hem kunnen we in verband brengen met de zware metalen van Turpentine Valley en Fleddy Melculy.

De eerste single van het Lotti Goes Metal op Graspop-album is Still Loving You van The Scorpions. Het is als single het perfecte visitekaartje voor de set op Graspop: een heel oud en een heel bekend nummer, nagenoeg perfect nagespeeld en nagezongen. Klaus Meine van The Scorpions is niet de naam die vaak spontaan valt als mensen het hebben over de beste zangers in de metal, maar tegelijk heb ik ook nog maar weinig beter gezongen covers van dit nummer gehoord. De toegevoegde waarde is wel beperkt. Je hoort dat het Helmut is die zingt en je hoort dat dit nummer binnen zijn bereik en volume zit. Maar het is niet dat hij het nummer volledig naar zijn hand zet. Enkel op het einde wordt er wat afgeweken van het origineel. Stemtechnisch is dit een hele prestatie, maar er zit – anders dan bij zijn Run To The Hills-cover – weinig passie in, weinig van zichzelf. Als iemand het origineel wil horen, dan zal die wel het origineel opzetten.

Misschien ben ik hiermee wat streng in deze beoordeling. Op Graspop speelden Lotti en zijn band ook nog The Darkness, een nummer dat hij zelf schreef. Daar ben ik nu eens heel benieuwd naar. Als dat eigen nummer goed zit en er komen daarna nog meer eigen nummers, dan moeten we het straks niet meer hebben over een ‘coverbandje’.

Related posts

Maanvlinder – Tranen van Gisteren

Mould – Dust and Venom

Xilla gooit de Devils Dice