High Hi – Hindrance

Lang geleden dat een Vlaamse band zo schaamteloos durfde te rocken als High Hi op hun debuutalbum Hindrance. Dat moet geleden zijn van pakweg Triggerfinger. Zelf durft dit trio het geen rock noemen, wel proberen ze het hokjesdenken te ontlopen met ‘eclectische pop met een randje shoegaze’ of ook wel ‘dark pop’. Maar afgezet tegenover het tamme geneuzel dat sommige andere bands brengen, staat High Hi nu al in de hoogste regionen van het Vlaamse rockfirmament.
 
Zangeres Anne-Sophie Ooghe haalt op bijna elk nummer een weemoedige, donkere riff uit haar gitaar die haar heldere, krachtige en uit duizenden herkenbare stem prachtig ondersteunt. Haar gitaarspel en vooral de bas van Koen Weverbergh schuren bovendien sterk aan tegen een jaren ’80-sound. Zo pikt High Hi de lekkerste kersen uit de recente muziekgeschiedenis: baslijnen en drumwerk die behalve naar de new waveperiode ook teruggrijpen naar de sludge, metal en noise van de nillies, een gitaarsound uit de jaren ’90 met soms echo’s van de jaren ’80 en een stemgeluid dat we vooral de voorbije jaren zagen opduiken, oa. bij Florence & The Machine. Die laatste referentie weegt het zwaarst door op Islands Full Of Gold, een track die eerder al op de in eigen beheer uitgebrachte EP van High Hi stond. Ook toen was dat de uitblinker en op dit eerste volledige album is dat niet anders. Deze track kan zeker hoge ogen gooien op 3FM en de band zo op de kaart zetten. Full Of Gold, letterlijk.
 
Maar High Hi is veel meer dan dat. Andere nummers hinten naar Bettie Serveert (Magnify), Sugar (Vultures en Break/Brake), the Cure (Obvious), Talk Talk ten tijde van Spirit Of Eden (Fear of Snow), the Cranberries (Raise), King Hiss (Baseball Fights), Triggerfinger (Hindrance) en zelfs Blondie (No Idea). Die hebben ook altijd sterke, intrigerende baslijnen gehad. Voor u met al die heel diverse referenties begint te denken dat deze band alle richtingen tegelijk uitgaat: het resultaat van het kruisen van al die bloedlijnen heeft een homogene, schitterende  baby opgeleverd. Een baby die eindelijk de gitaarversterker weer op 10 zet voor een popliedje.
 
Wie High Hi live aan het werk wil zien, kan op 3 juni terecht in Poppodium Elektra in Sliedrecht.
 
https://www.youtube.com/watch?v=ltYMjU0IntM
https://www.youtube.com/watch?v=_45V5OgE_W4
https://www.youtube.com/watch?v=DdGok3PCBew

Related posts

Hawkwind – Stories From Space and Time

Benighted – Ekbom

Heleven – New Horizons part 2