Hoofstomper – Chapter I

Als ik tot dusver al eens opmerkte dat de riffs van blackmetal dicht aanleunen tegen die van de surf, kreeg ik meestal meewarige blikken in mijn richting. Alsof ik het niet helemaal begrepen heb. Hoofstomper uit Litouwen bewijst nu mijn gelijk. Het was gewoon een kwestie van geduld.
Hoofstomper toont de wereld op de track Drak dat riffs van surf en black – met een beetje goodwill – soms heel dicht bij elkaar liggen. Drak staat op Chapter I, de debuut-EP van deze Litouwers, en is veruit de interessantste van de vier. Op de drie andere tracks blenden ze hun blackmetal voorts nog met psychobilly en donkere country. Leuk dat een band de heilige huisjes sloopt en zoveel heel diverse invloeden durft verwerken in een doorgaans mooi afgelijnd genre.
Het werkt nog ook. En hoe! Hoofstomper is wel nog steeds een lekkere brok ellende voor wie al wat vertrouwd is met black, maar als er zo nieuwe fans kunnen aangezogen worden naar het donkerste der metal-subgenres, so be it.
Verfrissend en vernieuwend. Al wil ik ze wel nog eens een volledig album zien maken met al deze invloeden en nog steeds interessant blijven. Laat al die volgende hoofdstukken van Hoofstomper maar komen.

Related posts

Ear Danger – Minotaur

Nine Stones Close – Diurnal

Axamenta – Spires