Huidige pand Baroeg wordt gesloopt en herbouwd

(foto door Diederendirrix)

Het oudste poppodium van Rotterdam, Baroeg, dat bekendstaat als podium voor (harde) alternatieve muziek, wordt vernieuwd. De gemeente Rotterdam, artiesten en bezoekers investeren in een podium dat klaar is voor de toekomst. Diederendirrix, bureau voor architectuur en stedenbouw, won de aanbesteding voor het maken van een ontwerp en werkt de nieuwbouw verder uit.

Oudste poppodium van Rotterdam

Sinds 1981 biedt Baroeg een podium voor (harde) alternatieve muziek. Een podium met nationale en zelfs internationale bekendheid. Een thuis voor gevestigde, vernieuwende en talentvolle muzikanten. En met haar 43 jarig bestaan dit jaar, mag Baroeg zichzelf ook het oudste poppodium van Rotterdam noemen. Baroeg is benoemd tot Cultureel Rotterdams Erfgoed.

Nieuwbouw

Het huidige pand, eigendom van de gemeente Rotterdam, is sterk verouderd en nodig aan vernieuwing toe. Het gebouw was destijds ontworpen als jeugdcentrum in plaats van poppodium. Baroeg kan nu uitkijken naar een gloednieuw gebouw, voorzien van een prachtige concertzaal, waar zowel artiesten als bezoekers zich welkom voelen. De indeling van het nieuwe gebouw voldoet aan de eisen van deze tijd: waaronder een ruimere backstage voor de artiesten en betere kantoorfaciliteiten.

Als muziek in de oren

Als het pand wordt opgeleverd, is Baroeg klaar voor de toekomst en kan het nog beter gaan doen waar het goed in is: het publiek vermaken, gelijkgestemden bij elkaar brengen en talent tot wasdom laten komen. Een belangrijke missie van Baroeg is het behoud van de huiskamersfeer van Baroeg.

Planning
In de zomer van 2024 start de sloop. Het nieuwe podium opent naar verwachting in het najaar van 2025 de deuren. In de tussentijd gaat Baroeg bands programmeren op andere locaties in de stad, waaronder V11, Maassilo, Podium Grounds, Rotown en SoundVille en uiteraard het jaarlijkse festival Baroeg Open Air in het Zuiderpark.

Baroeg afscheidstour
Om het publiek afscheid te laten nemen van het huidige pand zorgt Baroeg voor een zeer divers programma in de maanden maart en april. Op deze manier wil de organisatie elke doelgroep de mogelijkheid geven om afscheid te nemen. Zo is er op vrijdag 29 maart een laatste 80’s + More! avond met een optreden vanToontje Lager, een band die na bijna 40 jaar terugkeert in Baroeg. Ook worden er voor de laatste keer edities van Festerfest, Downward Spiral, Submit Fest enLive Hard Or Die fest opgezet. In het laatste weekend van april kan er op vrijdag 26 april tot in de late uurtjes gedanst worden tijdens Emo Night Mainland en op zaterdag 27 april vindt het gratis Koningsdag Festival plaats met zeven energieke bands uit eenlopende harde en alternatieve genres. Tot slot op zondag 28 april vinden de allerlaatste optredens in het huidige pand plaats met het festival Veneration Of The Dead. Dit is de tiende editie van het festival en is tevens het langstlopende black metal festival van Nederland.

Baroeg On Tour

Vanaf mei programmeert Baroeg onder de noemer ‘Baroeg On Tour’ in andere zalen in Rotterdam. Zo staat op 2 mei de Engelse dreampop band Cranes in Maassilo (dit wordt di. 27-2 aangekondigd), komt de Griekse stoner band Godsleepop 12 mei naar SoundVille, speelt de Italiaanse doom band Ufomammut op 25 mei in Grounds en geeft de Poolse death metal band Vader op 2 juli een optreden in Maassilo. Meer aankondigingen volgen snel.

Tickets en meer informatie zijn te vinden op de website van Baroeg: www.baroeg.nl, waar tevens ook het programma op andere locaties tijdens de sloop/nieuwbouw vermeld staat.

Meer informatie

https://rotterdam.nl/baroeghttps://baroeg.nl/nieuwbouw/

Related posts

Headbanger’s Balls Fest vult affiche aan

Pantera op 28 januari 2025 naar AFAS live 

Steven Wilson naar AFAS live