Home » I Am Oak – Osmosis

I Am Oak – Osmosis

door hansravensbergen@rockportaal.nl
136 views 2 minuten leestijd

I Am Oak is eigenlijk geen band, maar het eenmansproject van de in Utrecht gevestigde en uit Bergeijk afkomstige muzikant Thijs Kuijken. De man maakt onder deze naam sinds 2008 een mix van folk-, indie- en akoestische rock. Daarbij speelt hij vrijwel alle instrumenten zelf en zingt hij ook.
Het debuutalbum On Claws dateert van 2010, waarna in 2011 Oasem volgde. Met dat album ontving I Am Oak een 3VOOR12 Award voor ‘beste album’. Maar ook buiten onze landsgrenzen maakt Thijs Kuijken goede sier. Dat blijkt wel nadat hij in 2012 voor het eerst in de Verenigde Staten speelde. Daar werden de optredens omschreven als de beste onder de door Nederland afgevaardigde groepen van dat jaar. Ook bij onze buren aan de overzijde van de Noordzee werden ze op een festival in Brighton gekozen als ‘band of the day’. Na dit succes ging I Am Oak onverdroten verder met het schrijven en uitbrengen van muziek en optreden in binnen- en buitenland.
Osmosis is het nieuwste schijfje van I Am Oak. Osmosis staat voor het onbewust verwerken van bepaalde ideeën, ervaringen en kennis. Bij I Am Oak is dit altijd al het geval geweest. Thijs Kuijken kan zijn gevoelens en gedachten prachtig omzetten in beschouwingen van natuurfenomenen en landschappen. Dat valt ook op te maken uit het werkelijk schitterende artwork van dit album met foto’s die door Kuijken zelf zijn gemaakt.
Op alle liedjes fungeert de piano als basisinstrument. Als tweede instrument hoor je (akoestische en elektrische) gitaar. Dat heeft geleid tot 11 overwegend intiem klinkende nummers. Kuijken is behept met een typerend stemgeluid die als het ware zalvend overkomt. Zijn stem bedekt de vaak melancholische muziek met een warme deken. Alles straalt rust, schoonheid en vrede uit. Ultiem voorbeeld daarvan is het nummer Swells. De stemmige en ontspannen sfeer maakt deze muziek ook uitermate geschikt voor de late uurtjes, liefst met een goed glas rode wijn.
Luisterend naar Osmosis wens je I Am Oak een groter publiek toe. De muziek krijgt zover ik weet nauwelijks tot geen aandacht op radiostations. Dat ligt zonder twijfel aan deze stations, zeker niet aan de prachtige muziek van I Am Oak. Ik daag iedereen uit om deze stelling te staven met een luisterbeurt van Osmosis.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00