Home » Ilium – Quantum Evolution Event

Ilium – Quantum Evolution Event

door Maurice van der Zalm
229 views 2 minuten leestijd

Ilium komt uit NewCastle, Australië en bestaat reeds sinds 2002. De band is echter al die tijd aan mijn aandacht ontsnapt totdat ik de nieuwe EP Quantum Evolution Event onder ogen kreeg. De band die bestaat uit Jason Hodge en Adam Smith heeft in al die jaren al mogen werken met Mike DiMeo, Tommy Hansen en Lance King en wordt op de nieuwe EP met succes bijgestaan door drummer Tim Yatras en zanger Lord Tim. Jason en Adam zijn twee ervaren muzikanten die er zeker voor zorgen dat de vijf nieuwe composities zeer tot de verbeelding spreken.
De muziek van Ilium is niet specifiek tot een bepaald genre te rekenen hoewel de basis voornamelijk uit een goede pot heavy metal bestaat. En er zijn zeker elementen te vinden uit de NWOBHM zoals Iron Maiden dat neer kan zetten.
In het titelnummer waarmee de EP opent valt meteen het heldere stemgeluid van Lord Tim op. In alles heb je hier te maken met een aanstekelijke heavy metalstijl met wat Queensrÿche-invloeden. De compositie wordt gesierd door een lekkere gitaarsolo en pakt je meteen in met de melodie.
Tsetse vervolgt de EP in een lekker uptempo ritme met een stuwend drumgeluid waarin het gitaargeluid machtig mag resoneren met de vibe van de compositie. De compositie krijgt een verrassende wending waardoor het allemaal rete-aantrekkelijk wordt om te luisteren naar een heavymetal compositie waarin zowaar wat AOR invloeden te bemerken zijn. Invloeden die later ook in Hostile Sky terug te vinden zijn.
Het kenmerkende geluid dat zo langzamerhand vertrouwd en prettig klinkt, domineert de EP. In de afsluiter Mothcaste en zeker in Undergods. Hier krijgt het heavymetal karakter een powermetalinjectie en ligt de hardrock om de hoek. Denk hierbij aan het werk van Dio of van Helloïse uit de vorige eeuw. Undergods is daarbij gezegend met een aantrekkelijk refrein waardoor het al snel in je hoofd blijft hangen.
En hoewel Ilium dan misschien de oldschool heavymetal speelt, klinkt het geheel zeker niet ouderwets. De vijf nieuwe composities zijn sterk neergezet, hebben een sterk airguitaargehalte en het is moeilijk om niet luidkeels mee te zingen met de refreinen. Het klinkt vertrouwd, fris en energiek.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00