Jim Steinman overleden

Gisteren werd bekend gemaakt (https://www.tmz.com/2021/04/20/rock-legend-jim-steinman-dead-dies-meat-loaf ) dat componist en producer Jim Steinman onverwacht is overleden op 73-jarige leeftijd. In 2004 werd hij geveld door een beroerte waardoor hij tijdelijk zijn spraak verloor, maar uiteindelijk is hij in Danbury, Connecticut, overleden aan nierfalen. Vanaf de eind jaren zestig was Jim Steinman, die geboren werd als James Richard Steinman, actief met muziek bezig en debuteerde met The Dream Engine in 1969. Zijn muzikale activiteiten omvatten een breed spectrum. Zo schreef hij (muziek voor) theaterstukken, voor films en werkte in de beginjaren onder meer samen met bette Midler en Yvonne Elliman maar werd wereldberoemd door zijn samenwerking met Meat Loaf (Marvin Lee Day) en het album Bat Out Of Hell. In eerste instantie lukte het het tweetal niet om een label/maatschappij te vinden dat het album uit zou brengen. De grote CBS baas van dat moment durfde zelfs te beweren dat Jim geen greintje verstand had van muziek en rock in het bijzonder.
Toch zou het album waarin Jim Steinman sterke klassieke invloeden combineerde met rockmuziek in een bombastisch setting uitgroeien tot één van de best verkochte albums aller tijden. En met ruim 40 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd kun je wel stellen dat dit het beste verkochte debuutalbum is in de geschiedenis. Na dit album kwam er nog een Bat Out Of Hell II: Back Into Hell  dat met de hit I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That) ook een succes werd.

Naast dit succes wist Jim Steinman met Bonnie Tyler een paar wereldhits te maken zoals Total Eclipse Of The Heart en Holding Out For A Hero.

Met Bad For Good leverde hij begin jaren tachtig een solo-album af en wist onder de projectnaam Pandora’s Box het album Original Sin uit te brengen. Een album waarbij de vier zangeressen Ellen Foley, Elaine Caswell, Gina Taylor en Deliria Wilde acte de presence gaven.


De discografie van Jim Steinman anno 2021 is zeer indrukwekkend waarbij namen als Barbara Streisand, Andrew Eldritch (Sisters of Mercy), Billie Squier, Boyzone en niemand minder dan Celine Dion die met de single It’s All Coming Back To Me Now een platina single uitbracht.
Met zijn bombastische klassieke rockoperageluid heeft Jim Steinman de muziekwereld van een nieuwe injectie voorzien. Zijn composities die vaak als rockopera’s beluisterd konden worden zijn behalve populair en wereldberoemd ook, tot de dag van vandaag, een inspiratiebron geweest voor vele muzikanten. Jim Steinman heeft onuitwisbaar zijn stempel gedrukt op de muziek en zal tot in lengte van dagen gezien worden als een initiator, een voorbeeld en voor sommigen wellicht een muzikaal genie.

Related posts

Beyond The Pale presenteert nieuwe video

Dream Theater terug naar AFAS live

Nieuwe single voor Cobra The Impaler