Home » Jordan Blum – Opeth: Every Album, Every Song (boekreview)

Jordan Blum – Opeth: Every Album, Every Song (boekreview)

door Wouter van Hal
342 views 2 minuten leestijd

Biografieën over je favoriete bands blijven leuk om te lezen en verzamelen. Deze van uitgeverij SonicBond publishing is de nieuwste in mijn collectie. 
Jordan Blum heeft een MFA in fictie bij het Rosemont College in Pennsylvanië en doceert compositie aan verschillende hogescholen en universiteiten in die omgeving. Hij is ook de oprichter van The Bookends Review, een tijdschrift voor creatieve kunst, en hij heeft boeken geschreven over progressieve rock/metal-acts Jethro Tull en Dream Theater. Daarnaast is hij de Associate Features Editor bij PopMatters en levert hij een bijdrage aan tijdschriften zoals Loudwire, Metal Injection, Kerrang!, Consequence of Sound, WhatCulture en Ultimate Classic Rock. Iemand die lekker met muziek bezig is zeg maar.
Zoals de titel al vertelt, is het niet echt een standaard band-biografie maar een uiteenzetting van achtergrondverhalen bij ieder album en de tracks die er op staan. Ieder nummer is op zich voorzien van tekst met uitleg, wie er aan mee hebben geholpen en verhalen vanuit de band zelf. En dit alles is eigenlijk is gebaseerd op diverse artikelen over, en interviews met, de band door de jaren heen. Heel erg leuk voor de liefhebbers van deze fascinerende band. De meeste verhalen hebben we ondertussen wel ergens gehoord of gelezen. Maar online zijn ook enorme veel interviews en feiten gepubliceerd. Wat Jordan in feite heeft gedaan is al die verschillende verhalen verzamelen en deze per album, en per nummer, uitgewerkt tot een enorm leuk naslagwerk. Het staat bol van de anekdotes en leuke andere weetjes. Het leest lekker weg zonder al te veel poespas. Het formaat is lekker handzaam. Dit in tegenstelling tot de door de band zelf uitgegeven boeken The Perpetual Journey en The Book of Opeth. Ook een verschil met deze twee is het uitblijven van vele foto’s en illustraties. Midden in het boek is het voorzien van een fotosectie waarin diverse live foto’s, concertkaartjes en setlisten staan afgebeeld. Maar meer heeft het boek ook niet nodig. Het gaat om de leuke feitjes en weetjes en niet om plaatjes te kijken. Helemaal achterin staat de lijst met referenties en wat eigen rankinglijstjes. Deze laatsten zijn leuk maar hadden voor mij weg weggelaten kunnen worden. Daar staat Facebook al vol mee.
Voor mij is dit boek een geweldig leuke aanvulling op de Opeth-collectie en voor alle andere liefhebbers van deze Zweedse grootheden kan ik alleen maar zeggen “zoek het eens op”. Ik heb het ISBN nummer hieronder geplaatst. Of het digitaal beschikbaar gaat worden kon Jordan mij niet vertellen toen ik dit bij hem na vroeg.
ISBN 9781789521665

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00