Home » Kampfar – Djevelmakt

Kampfar – Djevelmakt

door erik@rockportaal.nl
99 views 3 minuten leestijd

kampfarToen ik in 1999 kennis maakte met het tweede album van Kampfar genaamd Fra Underverdenen was ik verkocht. Zelden heb ik een album gehoord wat me zo omvergeblazen heeft. De paganistische folkloristische black metal welke Kampfar maakt heeft sindsdien voor mij altijd garant gestaan voor een dosis originaliteit en kwaliteit. Soms duurde het jaren voor er weer nieuw Kampfar werk werd uitgebracht. Nu zit er gelukkig amper drie jaar tussen Djevelmakt en het vorige album Mare. De markante stem van zanger Dolk samen met het typerende gitaarspel van Thomas heeft een behoorlijke stempel gedrukt op het geluid van deze band. Toen gitarist Thomas besloot Kampfar te verlaten en zich op andere muziek te richten was mijn angst dan ook groot dat het geluid van Kampfar een drastische wending kreeg. Het album Mare (2011) was het bewijs dat de sound wel wat gewijzigd is, maar toch nog steeds typisch Kampfar. Het geluid was met dit album wat toegankelijker geworden, waarmee ik bedoel een stuk directer en feller, zonder de melodie uit het oog te verliezen. Met Djevelmakt zijn deze Noorse kompanen weer terug met alweer hun zesde album.
En met Djevelmakt stelt Kampfar wederom niet teleur. Het album is een logisch vervolg op Mare. De felheid en directheid is wederom present, maar is op Djevelmakt wel wat grimmiger en duisterder, zelfs anti-religieuzer te noemen. Dit alles zonder de typerende elementen van Kampfar te vergeten.
Met opener Mylder laat Kampfar na een kort keyboard intro meteen weten wat je te wachten staat, namelijk een flinke dosis venijn met pakkende gitaarriffs. Gelukkig is er, zoals we gewend zijn, ook nog tijd om door middel van keyboard een rustmoment in het nummer te creëren. Een prima opener en voorbode voor wat ons nog te wachten staat.
Tweede nummer Kujon is een lekker direct nummer wat door middel van heerlijke spanningsopbouw, goed gedoseerde drumpartijen en typische Kampfar gittaarrifs op je trommelvliezen in weet te beuken. Gitarist Ole Hartvigsen (onder andere bekend van Mistur) bewijst hier dan ook direct een prima en hopelijk permanente opvolger van gitarist Thomas te zijn.
Bij Blod, Eder og Galle en de nummers Fortapelse, De Dødes Fane en Svarte Sjelers Salme hebben we weer heerlijke dreigende en directe nummers te pakken welke gelijk bij de strot  grijpen en niet meer los laten tot  het nummer ten einde is.
Met Swarm Norvegicus en laatste track Our Hounds, Our Legion heeft Kampfar weer een tweetal prachtige hymnes gecreëerd. Deze nummers bevatten alle elementen wat Kampfar zo uniek en prachtig maakt. Rustige opbouw om vervolgens met behulp van gitaar aangevuld met keyboard uit te pakken met een flinke dosis venijn. Kippenvel tot gevolg, natuurlijk……
Ik kan alleen maar concluderen dat Kampfar wederom een klasse album afgeleverd heeft. Knap hoe Dolk en zijn makkers het iedere keer weer flikken om me met iedere plaat weer versteld te doen geraken van de kwaliteit van deze band. De houdbaarheid van Kampfar is ondanks pakweg twintig jaar nog steeds niet verlopen. Met Djevelmakt leveren ze het bewijs dat ze nog steeds één van de vaandeldragers zijn van de Noorse (black)metalscene. Een prachtplaat!
Track list:
1. Mylder
2. Kujon
3. Blod, Eder og Galle
4. Swarm Norvegicus
5. Fortapelse
6. De Dødes Fane
7. Svarte Sjelers Salme
8. Our Hounds, Our Legion

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00