Home » Kari Rueslåtten – Sørgekåpe

Kari Rueslåtten – Sørgekåpe

door Edwin Knip
167 views 2 minuten leestijd

Het achtste album alweer van deze Noorse folk-pop zangeres, maar de eerste die ze in het Noors zingt.
Rueslåtten heeft een van de fijnste stemmen in de alternatieve Noorse folk-pop. Een stem die ze in het verleden gecombineerd heeft met onder andere de vocalen van Anneke van Giersbergen onder de naam The Sirens.  Op het nieuwste album weet ze haar vocalen te combineren met melancholische nummers, omlijst met een zwart randje.
Sørgekåpe is de Noorse naam voor de vlinder met de naam rouwmantel of koningsmantel. Sørgekåpe beschrijft die eenzame uren ‘s nachts wanneer elke gedachte opdoemt en je de strijd tegen de realiteit verliest. Tegen de tijd dat het ochtendlicht zijn weg vindt door de gordijnen, is de geest zo kwetsbaar dat hij kan worden gekanteld door de zachte aanraking van een vlindervleugel.
Op haar eerste album in 1997 Spindelsinn zong ze ook in het Noors. Ondanks dat deze taal wereldwijd maar door zo’n vijf miljoen mensen wordt gesproken, ging het album de hele wereld over. Het was voor Rueslåtten  een uitdaging om weer een album in het Noors uit te brengen, maar de hartverwarmende reacties stemden haar tevreden.
Mede door haar vroege muzikale carriere als zangeres van de Noorse prog metal band The 3rd And The Mortal en haar tegelijkertijd gevolgde lessen in klassiek zingen, vormden haar. Voeg daar haar interesse voor Noorse en Keltische folk muziek aan toe en je hebt een goede basis.
Het album staat vol mooie, oorstrelende luisterliedjes, het merendeel intiem en breekbaar. Af en toe is een nummer iets meer uptempo en speelt de band een lekker popnummer. Negen intrigerende nummers om bij weg te dromen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00