Home » Katatonia – Dethroned & Uncrowned

Katatonia – Dethroned & Uncrowned

door Maurice van der Zalm
166 views 2 minuten leestijd

cover katatonia - dethroned and uncrownedMet Dead End Kings bracht Katatonia in augustus 2012 een fantastische cd uit met elf prachtige melancholische nummers die stuk voor stuk tot de verbeelding spreken en voor Katatonia geen windeieren legde. Met Dead End Kings wist Katatonia zich een plek te veroveren als misschien wel de meesters in het de atmosferische metal.
Nu een jaar later hebben de heren besloten om de cd integraal opnieuw op te nemen waarbij de drums ‘dethroned’ en de (distortie)gitaren ‘uncrowned’ zijn. Wat overblijft is de pure basis waarop de nummers gestoeld zijn. Een mix van melancholie, zang en melodie. Dethroned & Uncrowned is daarmee misschien het best te omschrijven als een a-capella, unplugged lightalbum. Hoewel dit de lading niet geheel dekt en wellicht zelfs de nummers misschien devalueert, is het voor mij de beste omschrijving en komen de heren van Katatonia inderdaad met deze benadering tot de uiterste ziel van de nummers. Puur terug naar de basis, waarin blijkt dat de composities keihard overeind staan en de zang van Jonas en de melodie van een bijzondere waarde zijn. Hoewel de drums en gitaren bewust van een voetstuk zijn gehaald, geldt dit onevenredig niet voor de status van het Zweedse vijftal.
Feit blijft dat iedere liefhebber van atmosferische rock deze nummers in zijn/haar collectie moet hebben. Zelfs wanneer je de cd Dead End Kings in bezit hebt, moet je goed de overweging maken of je niet ook dit prachtexemplaar in handen moet krijgen, want een nummers als Buildings of Dead Letters krijgen toch een andere dimensie.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00