Home » Knight Area – Hyperdrive

Knight Area – Hyperdrive

door Maurice van der Zalm
94 views 3 minuten leestijd

cover knight area HyperdrivexMet de EP Between Two Steps liet Knight Area van zichzelf horen in de nieuwe(re) bezetting. Met deze line-up hebben ze nu de cd Hyperdrive uitgebracht. Een cd met elf nummers die enerzijds in het verlengde liggen van het eerdere geluid, maar anderzijds meer zwaardere accenten kent en die bevallen me wel. Het geeft een meer compleet (prog)geluid. Nog altijd weet deze Nederlandse band, die toch tot de top van Hollands progrock geteld mag worden, zeer fraaie composities te schrijven die zeer duidelijk progressief van aard zijn, maar tevens toegankelijk en zelfs commercieel.
Prachtige voorbeelden hiervan zijn de nummers Bubble en This Day die eveneens op Between Two Steps zijn verschenen. De zwaardere accenten zijn misschien het gevolg van het toetreden van Mark Bogert op gitaar, want juist de nummers waarvoor hij muzikaal (mede)verantwoordelijk voor is zijn doorspekt met een stevig gitaargeluid. Ik noem even Crimson Skies, Avenue OF Broken Dreams en de uitstekende opener Afraid Of The Dark. De mix van regelmatige en onregelmatige muziekstukken lopen uitstekend in elkaar over. In Afraid Of The Dark is het keyboardgeluid van Gerben Klazinga echter ook goed prominent aanwezig. Ook in Living In Confusion en Hypnotised is het genieten geblazen van zijn muziekspel. In beide nummers is er voor de gehele band voldoende ruimte om zich te profileren, met wederom een compliment aan het gitaarspel van Mark. Het karakteristieke volle Knight Area geluid wordt natuurlijk ook gevormd door het stemgeluid van Mark Smit. Ik vind, gezien het eerdere werk, dat hij als zanger enorm gegroeid is. Hij klinkt bij tijd en wijle een stuk krachtiger, hoewel zijn breekbare kant overduidelijk aanwezig is in bijvoorbeeld het rustige The Lost World en Songs From The Past, waarbij hij zichzelf op piano begeleidt. De gitaarsolo in het nummer is een meerwaarde en past naadloos in het nummer. Opvallende noot in het geheel is het instrumentale Stepping Out. Deze gitaargeoriënteerde compositie waarin een gitaarsolo voor de onvolprezen Arjen Anthony Lucassen te horen is, vertelt je een verhaal zonder woorden.
Met Hyperdrive heeft Knight Area zich doorontwikkeld en levert een cd af die het niveau van Nine Paths overstijgt. Het geluid klinkt vol en daarbij zijn de uitersten wat verder verkend, waardoor de gevoelige, maar zeker ook de zwaardere muzikale kanten nadrukkelijker aanwezig zijn, terwijl het karakteristieke geluid van de band nog altijd fier overeind blijft. Het artwork dat afkomstig is van Gustavo Sazes (onder andere James LaBrie) is daarbij heel mooi.
Wie de officiële presentatie wil bijwonen is op vrijdag 7 november van harte welkom in De Cacaofabriek in Helmond. Los daarvan is het aanschaffen van de cd een regelrechte aanrader. Knight Area is wat mij betreft muzikaal helemaal klaar om Europa te veroveren met Hyperdrive.
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00