Home » Koen Herfst – Leo

Koen Herfst – Leo

door Edwin Knip
234 views 2 minuten leestijd

Het tweede album van drummer en componist Koen Herfst is een zeer persoonlijk verhaal, gegoten in een concept album.
Een verhaal over de vader die hij nooit kende, toen Koen tien jaar oud was, overleed zijn vader. Op zijn verjaardag,  14 juli, brengt hij het album uit. Het is een progressief metal album waar een keur van vooraanstaande artiesten heeft meegewerkt. Zo kan de luisteraar onder andere genieten van zangeres Anneke van Giersbergen en zanger Merijn van Haren (Navarone) die de rol van respectievelijk de moeder en de vader vertolken op het album.
Daarnaast is er medewerking verleend door toetsenist Jordan Rudess (Dream Theater), bassist Rob van der Loo (Epica), gitaristen Paul Quinn (Saxon), Ruud Jolie (Within Temptation), Jord Otto (VUUR) en Mendel van de Leij (ex-Aborted), violist Ben Mathot (Ayreon), zangeres/violiste Marcela Bovio (ex-Stream Of Passion, MaYan) en zanger Harrison Young (DORO, ex-U.D.O.). Een lijst waar je je vingers bij af likt. Zo’n geweldige bezetting moet garant staan voor een topplaat!
Het album begint met het nummer 10 July 1984, de geboorte van Koen. Het is een nummer met stevig drumwerk en een rauwe zang. De stem van Van Giersbergen kronkelt door het nummer heen en zorgt voor enige verlichting in het zware nummer. In Dream Away kan de luisteraar genieten van de ondertussen bekende hoge uithalen van Van Haren. Zijn stembereik zorgt onbewust weer voor kippenvel, wat een strot.
De nummers worden, hoe kan het ook anders, gedomineerd door stevige en ingewikkelde drumpartijen. Niet voor niets is Herfst al vijf keer op rij uitgeroepen tot beste metaldrummer van de Benelux. Geen recht toe recht aan drums voor hem, zijn patronen grenzen aan hogere wiskunde. Elke keer hoor je weer een andere slag bij het opnieuw luisteren, zoveel variatie zit er in zijn spel. Een mooi voorbeeld hiervan is te horen in Coffin & Carriage, waar het drumwerk werkelijk alle kanten op gaat zonder aan kracht en melodie in te leveren.
Saying Your Name Out Loud begint met beukend slagwerk en is doorspekt met rauwe riffs. In Are You Out Somewhere? is er een sterke inbreng van electronische geluiden. Uiteraard in combinatie met fantastisch drumwerk. In het nummer Simple Life is Herst even uitgeraasd. Het is een rustig, ingetogen nummer waarbij de vocalen ondersteund worden door een piano partij. Het wordt gevolgd door het langste nummer van het album, Leo. Ten slotte wordt het verhaal afgesloten met All We Have Is Now.
Met meer dan een uur aan muziek is dit album een absolute aanrader, sterke composities en goede teksten in combinatie met een elite corps van artiesten. Dit album mag niet ontbreken in de collectie van de liefhebbers van dit genre.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00