Home » Gov't Mule – Bring On The Music – Live at The Capitol Theatre

Gov't Mule – Bring On The Music – Live at The Capitol Theatre

door Eric van den Bosch
254 views 3 minuten leestijd

Gov't Mule - Bring On The Music - Live at The Capitol Theatre coverMuzikale projecten kunnen nog wel eens wat uit de hand lopen. Maar zelden lopen ze zo uit de hand dat ze het 25-jarig jubileum halen, zoals Gov’t Mule.
Destijds begonnen gitarist Warren Haynes en bassist Allen Woody uit The Allman Brothers de band samen met drummer Matt Abts. Allen Woody overleed in 2000, maar Haynes en Abts besloten toch door te gaan met toetsenist Danny Louis en het afgelopen decennium bassist Jorgen Carlsson. Inmiddels is Gov’t Mule een grootheid op zich. Het vijfentwintigjarig jubileum wordt gevierd met het livealbum Bring On The Music – Live At The Capitol Theatre. Gov’t Mule stond daar twee avonden in april 2018 en de weerslag daarvan is in diverse formaten uitgebracht. Er is bijvoorbeeld een dubbel-cd met een van de concerten en een dubbel-cd/dubbel-dvd-versie met datzelfde concert op dvd en de andere avond op cd.
Dat kan ook makkelijk, want Gov’t Mule zou je ook prima bij de jambands kunnen indelen: geen setlist is hetzelfde en ook op de avond zelf worden songs flink uitgerekt met improvisaties. Van de 21 songs op de 2cd-versie zijn er maar liefst vier langer dan tien minuten en het hele album bevat bijna twee uur en veertig minuten minuten muziek. De nadruk ligt logischerwijs op het laatste studioalbum Revolution Come, Revolution Go, maar er zijn tracks uit hun hele carrière te vinden. Daarbij wordt voor een perfecte afwisseling in heavy en ingetogen gezorgd. Zo wordt het fraaie Beautifully Broken voorafgegaan respectievelijk gevolgd door de heavy rockers Mule en Drawn That Way. Bij de heavy tracks ligt vaak de nadruk op (slide)gitaarsolo’s, waar bij de rustiger tracks het orgelspel van Danny Louis steeds weer de aandacht trekt.
Dat Gov’t Mule zich niet laat beperken door genres is in hun hele discografie te horen – zo namen ze ooit reggae- en dubversies van eigen tracks op op Mighty High – en ook op dit album gaat het van ballads naar bluesrock naar bijna hardrock, maar is er ook een uitstapje naar The Police’s Message In A Bottle in Funny Little Tragedy. Er zijn nog twee covers te vinden op Bring On The Music: Comeback van Pearl Jam en Sin’s A Good Man’s Brother van Grand Funk Railroad. Beiden krijgen een Gov’t Mule-behandeling, niet in het minst door het karakteristieke stemgeluid van Warren Haynes.
Na een reeks livealbums in 2014 en 2015 die vooral anderen eer betoonden, is Bring On The Music weer het Gov’t Mule zoals we dat van de eigen albums kennen. Het Capitol Theatre is een van de favoriete zalen van de heren en dat hoor je. Het spel is ontspannen en het publiek is bovendien prettig onopvallend en toch aanwezig. Het draagt bij aan het livegevoel van dit album, terwijl de mix toch voor volstrekt helder te onderscheiden instrumentatie zorgt.
Gov’t Mule is live sowieso op zijn best en heeft al heel wat goede livealbums uitgebracht. Bring On The Music is in dat fraaie oeuvre een van de fijnste livealbums – en dit is nog maar de helft van wat er is uitgebracht… Chapeau!

Gov’t Mule website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00