Home » Komatsu – Komatsu

Komatsu – Komatsu

door rob@rockportaal.nl
154 views 2 minuten leestijd

Schreef ik onlangs over Gods Monkey nog dat er ‘… mijns inziens een gedrocht van een rockmonster aan de poorten van Eindhoven Rockcity staat om de gevestigde orde eens flink omver te knuppelen.’, nu lijkt het er op dat ditzelfde rockmonster haar nageboorte na een avond goed zuipen in de krochten van Eindhoven over de straten van dezelfde stad heeft uitgespuwd. En ja, dit bedoel ik in de positieve zin des woords.
De gelijknamige EP van Komatsu vangt met opener The Mountain… dermate log, lomp en smerig aan dat alle hoop op een manische dinsdag resoluut overboord wordt gesmeten.  Het nummer doet mij met zijn trage opbouw en serial killer vibe denken aan het legendarische Eye Flys van The Melvins. De gesproken tekst op de achtergrond haalt de aandacht wat van het muzikale af, waardoor het nummer interessanter en tegelijkertijd toegankelijker wordt. Uitstekende keuze.
Degene die vervolgens een langspeler vol sludge/doom verwachten komen bedrogen uit. Waar titel track Komatsu zeker qua stijl dezelfde lijnen als de opener volgt – wat een ongelooflijk smerige riff wordt er na ongeveer 25 seconden ingezet –  zien we meer snelheid opduiken en worden we geïntroduceerd met de stem toebehorend aan deze relatief jonge formatie.
Diversiteit alom. De derde track onder de noemer Believe brengt ons een legitiem Queens of the Stone Age gevoel. Gator is kort, snel, geheel instrumentaal en zonder afschuw voor het effectenpedaal, waardoor het een ietwat melodische inslag krijgt. Comin’ en Hail to the King borduren voort op het eerder genoemde melodische en laten ook nog maar eens goed horen waar de ruwe zang in overdrive toe in staat is.
Een heikel punt waarbij ik bij de laatste twee tracks, maar in het specifiek op Hail to the King tegen aan loop is de clean zang gedurende het refrein. Deze is verre van sterk en zeker niet in de lijn met de rest van de plaat. Het mist die extra spierballen welke gedurende de overige tracks maar al te graag getoond worden.
10 februari vindt de EP release plaats in Café Altstadt aan het Stratumseind te Eindhoven. Ik zeg bijzijn is meemaken!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00