Home » Mollo/Martin – The Third Cage

Mollo/Martin – The Third Cage

door jan@rockportaal.nl
160 views 3 minuten leestijd

De Italiaanse gitarist Dario Mollo kennen we van Voodoo Hill (tot stand gebracht met Glenn Hughes), Electric Zoo (samen met Graham Bonnet) en Noize Machine. Mollo laat zich graag terzijde staan door muzikanten die deel hebben uitgemaakt van de Deep Purple/Rainbow traditie, want ook Don Airey heeft met hem samengewerkt.
Daarnaast heeft Mollo een terugkerende samenwerking met Tony Martin, voormalig zanger bij Black Sabbath, in het samenwerkingsverband dat bekend staat als The Cage. The Third Cage is, hoe raad ik het, al weer de derde schijf van dit koppel.
Ik heb altijd een zwak gehad voor Martins stem. Ook op deze schijf laat hij zich, 54 jaar inmiddels, niet onbetuigd. Hij heeft een prachtig timbre en een mooie snik in zijn stem. Dat was voor het eerst te merken op de albums Tyr en Cross Purposes van Black Sabbath. Niet toevallig wellicht, dat Mollo en Martin die albums als vertrekpunt hebben genomen voor The Third Cage. Het doet me deugd om te horen dat De Stem zich 17 jaar later nog steeds staande houdt.
Wicked World opent de schijf, met een bonzende gitaarriff die in een walsend tempo door de luidsprekers schalt. Ook de volgende titels, Cirque Du Freak en Oh My Soul weten voldoende te boeien.
Maar dan.
Het lied One Of The Few dissoneert nogal met de voorgaande drie; het is een pomp-rock nummer dat zó lijkt te zijn gegrabbeld uit de West-Coast beachrock-mand die eind jaren ’80 rijkelijk werd gevuld met platte hitjes door Motley Crue, David Lee Roth en Y&T. Een vreemde keus op dit album. Het zelfde geldt even later voor Don’t Know What It Is About You.
Still In Love With You is een compositie die lijkt geïnspireerd door “Kashmir” van Led Zeppelin, “Gates of Babylon” van Rainbow en “Judgment Day” van Whitesnake. De toonzetting klinkt nabij-oosters maar ondanks de voor de hand liggende inspiratiebronnen is er voldoende spanning in dit lied gelegd.
De stemming slaat opnieuw om bij Can’t Stay Here, dat naar mijn gevoel de nodige finesse mist. Daarnaast lijkt op deze compositie de zang zich net wat te veel op de voorgrond te drukken, waardoor het geheel wat onevenwichtig afgemixt klinkt.
Ook de vier overige titels passen duidelijk in een traditie waarvan de toon is gezet door Black Sabbath, Rainbow en Whitesnake in de jaren ’90. Daarbij moet worden gezegd dat “Blind Fury” wat tegendraadser is dan de rest en daarom enige verfrissing biedt.
Het gezelschap dat aan The Third Cage heeft samengewerkt ontbreekt het niet aan muzikale vaardigheden. Het is mooi dat er muzikanten zijn die zich inspannen om muziek te maken in een muzikale stroming die inmiddels, 35 jaar na zijn ontstaan, klassiek kan worden genoemd. Compositorisch is het naar mijn smaak over het algemeen echter net wat te herkenbaar. Daardoor voelt het album als een feest van herkenning met oude bekenden, maar liet me zitten met de vraag: wanneer komt de verrassing?
Titels:
1. Wicked World 4:30
2. Cirque Du Freak 4:13
3. Oh My Soul 5:01
4. One of the Few 4:01
5. Still in Love With You 4:21
6. Can’t Stay Here 4:08
7. Wardance 6:00
8. Don’t Know What It Is About You 4:55
9. Blind Fury 5:06
10. Violet Moon 7:37
Bezetting:
Dario Mollo – Guitaar, Bas, toetsen
Tony Martin – zang
Roberto Gualdi – drums
Fulvio Gaslini – bas
Dario Patti – toetsen
Brian War – toetsen

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00