Lips over Anvil, Metal Mike, Liveoptredens en meer

Metal on Metal, wie kent het nummer niet? Toch is Anvil een relatief onbekende band. Ze hebben onder andere de big 4 geinspireerd, toch kent het doorsnee publiek ze niet. Anvil is een band die een hoop hebben meegemaakt zoals te zien is in de documentaire ”The Story of Anvil”. Lips is een van de oprichters van de band. Ik mocht hem afgelopen maandag spreken over de band, het nieuwe album en nog veel meer.
Laten we bij het begin beginnen, hoe kwam u in aanraking met muziek? Welke artiesten hebben invloed gehad?
Ik ben er in geboren. Vanaf het moment dat ik gitaren hoorde hield ik al van muziek en ook van alle muziek waar gitaren in te horen waren. Zodra ik Elvis hoorde was ik verkocht. Ook alle harde muziek uit de jaren 60 zoals The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks en The Animals hebben invloed op me gehad. Toen ik 10 jaar was kreeg ik mijn eerste gitaar en de rest is geschiedenis.
Hoe hebben Robb en u elkaar leren kennen? Hoe is Anvil opgericht?
Tot mijn 16de á 17de woonde ik in een ander deel in de stad dan Robb. Toen ik in hetzelfde deel kwam wonen liep ik altijd langs een huis waar een drummer tekeer ging. Dat was Robb. Op school stelde iemand voor om samen te spelen, hij kende nog wel een drummer en beschreef waar die drummer woonde. Ik zou eindelijk de drummer die dagelijks in dat huis zo te keer ging ontmoeten. Tijdens het jammen speelden Robb en ik geen covers, wij bedachten nummers terwijl we aan het spelen was. Zo hebben we elkaar gevonden en toen hebben we Anvil opgericht.
Anvil had een tijdje de naam Lips. waarom is dit verandert?
Lips was de originele naam van de band. De platenmaatschappij wilde dit veranderen omdat het niet bij ons geluid pastte en omdat we anders verward zouden worden met andere bands die een vergelijkbare naam hadden. Dit is toen naar Anvil verandert.
Is er een Anvil album wat erg belanrijk voor u is of wat uw favoriete album van de band is?
Niet echt, ik denk daar nooit over na. Voor alles is een tijd en plaats. Als ik dit zou moeten beantwoorden zou dat voelen alsof ik een favoriete periode uit mijn leven zou moeten kiezen. Dat is eigenlijk onmogelijk en eerlijk gezegd wil ik daar ook geen antwoord op geven.
Is er een rede waarom de naam van ieder Anvil album uit een alliteration bestaat?
Dat begon per toeval. Hard ‘n Heavy werd bedacht toen de band nog Lips heette. Toen de band Anvil werd klonk deze titel ineens erg logisch. Ik schreef Metal on Metal voor het tweede album en vond dat wel een passende album naam. Vervolgens zijn we er niet mee gestopt. Het klinkt goed, al ben je daar niet echt origineel mee. De naam Metal on Metal is bijvoorbeeld ook als commercial gebruikt, het blijft in je hoofd hangen en zorgt ervoor dat je niet snel vergeten wordt.
Anvil heeft een aantal grote bands beïnvloed, waaronder Megadeth en Anthrax, heeft dit invloed gehad op jullie succes.
Niet echt. Leuk dat Lars (Ulrich) graag naar Anvil luistert, helaas geven hun fans daar niks om. Al zou het wel leuk zijn als ze ook onze albums zouden kopen. Maar het heeft niet direct invloed op ons succes gehad.
Hoe beginnen jullie met het schrijven van een nummer? Is er een bepaalde formule waardoor een Anvil nummer een Anvil nummer is?
Ik schrijf een hoop verschillende soorten muziek. Dus er is niet echt een formule. Ik neem van alles op en dan kies ik daaruit wat ik wil opnemen voor een album of welk nummer ik verder uit wil werken.
Legal at Last is een van mijn favoriete Anvil albums. Hoe is het nieuwe album te vergelijken met het vorige?
Ik denk dat het nieuwe album nog beter is. Onze albums worden steeds beter. Dat komt doordat we iedere keer weer meer ervaring op doen en dat resulteert in betere muziek.
Jullie hebben altijd een hoop plezier op het podium. Doordat er een dildo als plectrum wordt gebruikt onderscheiden jullie je erg van de rest. Wie heeft dat idee bedacht?
Ik wist heel snel al dat het belangrijk is om uniek te zijn en om je te onderscheiden. Je moet iets speciaals doen zodat het publiek je niet vergeet. Zowel muzikaal als qua show. Ik kocht toen ik ongeveer 20 was een vibrator voor 3 dollar. Die heb ik tegen mijn gitaar gehouden en er kwam een hard geluid uit. Ook kwam ik erachter dat ik die vibrator als plectrum kon gebruiken. Dat doe ik nog steeds.
Zijn er momenten met fans of andere mensen in de metal scene die u zijn bijgebleven?
Met fans niet echt. Ik moet echt een connectie met iemand maken om die niet te vergeten, zodra ik dat doe wordt het een levenslange vriendschap. Een van de mensen in de Nederlandse metal scene die heel belangrijk voor ons is, is Metal Mike, die ken je misschien wel, Hij wist belangrijke bands te spotten in de jaren 80, ik ken hem al sinds ongeveer 1981. Hij is een vriend voor het leven, ondanks dat ik hem soms best lang niet zie, iedere keer dat ik hem weer zie is het weer zoals vroeger. Metal bands mogen ook geen sell outs worden, anders heb je je fans tegen je. Ook Kerrang schrijver Pete was heel belangrijk voor de band, hij is recent helaas overleden.
Zijn er bepaalde optredens die u zijn bijgebleven?
In 1989 of 1990 was er een show in Austin of Texas met Pantera. Dat was een mooi moment. Ook een festival waar onder andere Motörhead, Black Sabbath en Judas Priest te zien waren was erg belangrijk voor me. Dat was de laatste keer dat ik Ronnie James Dio sprak voor zijn dood. Danzkij iemand bekend als Jethro mochten we backstage, hij deed alsof Motörhead achter in zijn auto zat terwijl wij dat waren. Dit was een festival in Amerika trouwens. Alle grote bands zijn goed bevriend met elkaar. Het zijn de kleine bands die een hekel aan elkaar hebben omdat ze concurrenten van elkaar zijn. Dat gevoel van broederschap is erg belangrijk.
Ik vroeg hem nog of hij herinneringen heeft aan Das Oktober Metalfest in 2019.
Ik heb daar vage herinneringen aan. We hebben daar nog een video opgenomen die niet is uitgebracht. Het was een goede show, helaas was er weinig interactie tussen bands. Wel waren er een paar mensen die backstage wilden, maar die werden tegengehouden door security.

Related posts

Frank Turner: Ik slaap niet meer op de grond

Boskat: We proberen vanuit het hart, niet het brein te werken

Tusky: We hebben ervoor gekozen dat de focus nu vooral naar de muziek gaat