Home » Maggie's Bookshop – Excuses & halftruths

Maggie's Bookshop – Excuses & halftruths

door Maurice van der Zalm
154 views 3 minuten leestijd

cover maggie's bookshopDe naam van de band is voor mij al aangenaam en het artwork behorende bij de cd maakt me nieuwsgierig. De twaalf nummers op de cd vertellen, naar wat ik heb begrepen, min of meer de biografie van Maggie die eigenlijk schrijfster had willen worden, maar mede door een slechte jeugd en haar verlies in het vertrouwen in de medemens uiteindelijk is beland is haar eigen boekenzaak.
Tijd voor de muziek. Het Sonata Arywilt 11 verraadt nog niet welk muzikaal geweld ik nog voor mijn kiezen ga krijgen. Muzikaal geweld dat gewoon uit het oosten van ons land komt. De omgeving Almelo, Hengelo is namelijk de thuisbasis van deze bijzondere band. Zelf omschrijven ze hun muziek als poëtische rapcore, waarbij de zang meer de kant opgaat van “spoken word” dan rap. Die omschrijving past wel. De composities ademen de sfeer van het betere werk van Rage Against The Machine met wat elementen van The Urban Dance Squad. Met het titelnummer weet je dan ook meteen wat voor vlees je in de kuip hebt. Vlees dat je in het nummer Where Are You Now meteen terug vindt. Een vlammende gitaar ondersteund door een drumgeluid dat klinkt als een mitrailleur. De “spoken words” worden daarbij uitgeschreeuwd met een energie en emotie die we zo goed kennen van het eerder genoemde RATM. Maggie’s Bookshop is echter niet alleen een pompende, kreunende, groovende muziekmachine. In The Fear And The Beast Inside is het intro bijvoorbeeld erg rustig, wat we bijvoorbeeld in het nummer Sell Me Your Truth ook tegenkomen. Of de titel verwijst naar het NSA schandaal in de VS geloof ik niet, maar is wel treffend. De funky riff aan het eind van het nummer geeft het nummer ook zoveel meer dynamiek, waardoor het moeilijk is om stil te blijven staan, zitten of liggen. Zo’n verandering in stijl komt ook in These Words Are All Sacred naar voren, waarbij in het tweede gedeelte wat Cavalera invloeden ontsnapt lijken te zijn uit de boekenkast. Uit de variatie van nummers is When The River Calls My Name ook nog interessant omdat juist hierin emotie druipt van de teksten die minimaal, doch treffend, begeleid worden door de muzikanten. Dat in Beautiful Sadness de achtergrondzang net even niet de goede snaar bij me weet te raken en in Change My Name de achtergrondzang wat voller geproduceerd zou mogen worden, doet niets af aan de vervoering die Maggie’s Bookshop bij me achterlaat.
Excuses & halftruths is een cd die vol staat van met energieke, groovende composities en gewoon een internationale kwaliteit kent. Ga vooral ook naar de website van de band om de video te bekijken en je mee te laten slepen in het nummer. Kun je op de website meteen de cd bestellen, want voor die tien euro krijg je een dijk van een cd.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00