Home » Marche Funèbre – Einderlicht

Marche Funèbre – Einderlicht

door Filip van der Linden
345 views 2 minuten leestijd

Never change a winning team en daarom werkte zowat exact hetzelfde team van de vorige albums van de Belgische doommetalband Marche Funèbre opnieuw mee aan het nieuwe Einderlicht. Zelfde bandbezetting, zelfde labels, zelfde producer en zelfs dezelfde verantwoordelijke voor het artwork. Krijgen we op Einderlicht dan gewoon een doorslagje van het vorige album? Dat niet. De band laat zijn sound wat evolueren, wat volwassener, wat meer uitgepuurd, met in de rustige (aanloop)stukken al eens wat prog-elementen. En voor het eerst horen we van Marche Funèbre een track met lyrics in het Nederlands. Voor het eerst, maar het blijkt wel het oudste nummer van dit album.

De sound is geëvolueerd, maar het is zeker geen trendbreuk. Het blijft doommetal met death erdoorheen. Het klinkt wel wat grootser, breder en melodieuzer dan vroeger, doom met soms al eens stadion-allures zeg maar. Voor doommetal zit er flink wat variatie in de ritmes. The Eye Of The End is zelfs behoorlijk up tempo en heeft een paar snelle riffs die heel catchy zijn, terwijl de guturale grunts aansluiten bij de extreme metal. Muzikaal danst Marche Funèbre op de slappe koord tussen doom en death en houden ze het voor de fans van beide genres interessant.

When All Is Said is muzikaal heel gelaagd en een parel in opbouw en structuur. De speelduur van ruim 10 minuten biedt de ene spanningsboog na de andere en verveelt voor geen seconde. Deformed start als een klassieke heavymetal-track, met bulderende drums en klassieke riffs en vervelt dan naar andere ritmes en melodieën. Mooi hoe ze bij Marche Funèbre spelen met de grenzen van genres.

In de lyrics krijgen we de klassieke onderwerpen: dood en verderf, pijn en verdriet, zelfmoord als overwinning op het leven, het nakende einde van de beschaving, onontkoombaar ongeluk, … Een beetje de klassieke onderwerpen, waar je gelet op de bandnaam (Doodsmars) moeilijk omheen kan, maar wel op een authentieke manier gebracht en een perfecte symbiose met de muziek. De Nederlandstalige lyrics (met ongeveer cleane vocalen, of toch makkelijk te begrijpen) van de track Einderlicht zijn zo mogelijk nog meer confronterend voor de Nederlandse en Vlaamse luisteraars, al ben ik benieuwd hoe ze daar in pakweg de Verenigde Staten of Rusland op zullen reageren. Voor mij is Einderlicht alvast één van de beste nummers van het album.

Er is een reden dat Marche Funèbre wereldwijd op tournee kan gaan en dat is dat ze kwaliteit brengen, zowel op de albums als live. Einderlicht is daarin een nieuwe stap vooruit. Topklasse.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00