Home » Mark Knopfler naar Ziggo Dome Amsterdam

Mark Knopfler naar Ziggo Dome Amsterdam

door Marc Koetse
128 views 3 minuten leestijd

Mark Knopfler, een van de zowel artistiek als commercieel meest succesvolle artiesten aller tijden, gaat in 2019 op wereldtournee met zijn band. Knopflers ‘Down The Road Wherever’-tour begint in april in Barcelona en doet daarna de rest van Europa aan, om in juli te eindigen in Verona. Daarna gaat de tournee in augustus en september verder in de Verenigde Staten. Op zondag 23 juni geeft Knopfler een concert in Ziggo Dome in Amsterdam. De voorverkoop begint vrijdag 2 november om 12.00 uur.
Knopfler, die op 16 november zijn negende solo studioalbum ‘Down The Road Wherever’ uitbrengt, heeft toeren altijd beschouwd als een integraal onderdeel van het albumproces; dat loopt van het schrijven van liedjes naar de opnamen en eindigt op tournee, waar de nieuwe nummers naast zijn oude live worden uitgevoerd.
Hij zegt daarover: “Mijn nummers zijn gemaakt om live ten gehore te brengen. Ik hou van de periodes waarin ik ze alleen schrijf en dan met de band opneem, maar het beste deel van het process is om ze live te spelen voor publiek. Ik ben dol op het hele circus; van stad naar stad reizen met deze groep muzikanten is een waar genoegen. Ik kijk er erg naar uit.”
Knopfler, die ‘Down The Road Wherever’ opnam in zijn studio British Grove in West-Londen, toert met een uitgebreide band van tien muzikanten van wie de meesten al meer dan twee decennia met hem samenwerken: Guy Fletcher (keyboards), Richard Bennett (gitaar), Jim Cox (piano), Mike McGoldrick (whistle en fluit), John McCusker (viool en cittern), Glenn Worf (bas), Danny Cummings (percussie) en Ian Thomas (drums). Nieuw bij de band zijn Graeme Blebins (saxofoon) en Tom Walsh (trompet).
‘Down The Road Wherever’ bevat veertien smaakvolle, nieuwe Knopfler-songs geïnspireerd op een breed scala aan onderwerpen, waaronder zijn begintijd met Dire Straits in Deptford, een voetbalfan die verdwaalt in een vreemde stad, een muzikant die door de sneeuw naar huis snelt en een man wiens tijd erop zit in zijn plaatselijke eetcafé. Knopfler heeft een poëtisch oog voor het vertellen van details die zijn liedjes doorspekken met zijn unieke psycho-geografie – ‘waar de Delta de Tyne ontmoet’, omschrijft hij het zelf. Zijn warme stemgeluid en zijn vingervlugge, melodierijke gitaarspel zijn nog even adembenemend en opwindend als altijd. Tijdens de tour brengt Knopfler met zijn de band een selectie nieuwe nummers, vermengd met bekende juweeltjes uit zijn enorme catalogus en een paar verrassingen uit de verre hoeken van zijn repertoire.
Mark Knopfler, geprezen als een van de grootste gitaristen aller tijden, verkocht meer dan 120 miljoen albums in zijn jaren met Dire Straits en zijn solocarrière. Veel van zijn nummers zijn klassiekers geworden, zoals ‘Money For Nothing’, ‘Sultans Of Swing’, ‘Romeo & Juliet’ en ‘Walk Of Life’. Hij heeft acht soloalbums uitgebracht, nam met gitaargrootheid Chet Atkins ‘Neck And Neck’ op en werkte samen met Emmylou Harris op ‘All The Roadrunning’. Knopfler maakte verschillende filmsoundtracks, waaronder ‘Local Hero’, ‘The Princess Bride’ en ‘Altamira’. Naast zijn eigen platen produceerde hij ook albums voor onder meer Bob Dylan en Randy Newman. In 1999 werd Knopfler benoemd tot Officier in de Orde van het Britse Rijk en in 2012 kreeg hij de prestigieuze Lifetime Achievement Award tijdens de uitreiking van de Ivor Novello Awards

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00