Marta Gabriel – Metal Queens

Marta Gabriel is de frontvrouw van de Poolse heavymetalband Crystal Viper, maar ze speelt ook bas bij het Zweedse Blazon Stone. Haar eerste solo-album is een coveralbum. Omdat ze al eens graag een cover speelt, o.m. met Crystal Viper. Er zat geen groot plan achter Metal Queens, het kwam gewoon vanzelf dat het een ode werd aan enkele van de beste zangeressen in de metal.
 
Een aantal namen liggen dan voor de hand, zoals Doro (met Mr Gold, een song uit haar Warlock-periode). Ook Rock Goddess (My Angel), Chastain (Light In The Dark) en Lee Aaron (van wie ze de albumtitel leende) zijn min of meer te verwachten namen.
Dat Marta Gabriel haar klassiekers kent, bewijst ze door songs te coveren van de Belgische cultband Acid (met Max Overload), de Amerikaanse bands Hellion (bad Ttitude, met Ann Boleyn als de vrouwelijke Ronny James Dio), Blacklace (Call Of The Wild) en Malteze (Count Your Blessings), het Spaanse Santa (Reencarnacion, in het Spaans gezongen) en het Duitse Zed Yago (Rebel Ladies). Eén cover komt niet uit de metal-wereld: Goin’ Wild van Wendy O’ Wiliams.
 
De Poolse heeft niet alleen sterke tracks gekozen om te coveren, ze houdt ze ook allemaal dicht tegen haar Crystal Vipe-sound zonder het origineel geweld aan te doen. Bovendien is Marta Gabriel niet alleen sterk in het kiezen van de juiste originelen, er is ook weinig dat ze vocaal niet aankan zolang ze in heavy-, power- en speedmetal blijft. Ze blijft ver weg van het symfonische, hoewel daar best ook een paar metal-koninginnen rondlopen. Als band kon ze rekenen op twee leden van Crystal Viper: de Duitse gitarist Eric Juris en de Zweedse drummer Cederick Forsberg en er zijn mooie gastrollen voor John Gallagher van Raven (bas op My Angel), Harry Conklin van Jag Panzer (zingt klein stukje mee op Light In The Dark) en Todd Michael Hall van Riot V (zingt mee op Call Of The Wild).
 
Weinig aan te merken dus op dit coveralbum en dus snel op naar het tweede. Wie mag ze niet vergeten? Suzy Quatro als oer-moeder van alle female-fronted hardrock? Lita Ford? Crucified Barbara? Kobra And The Lotus? Vixen? Sengir? Imperia?

Related posts

Ear Danger – Minotaur

Nine Stones Close – Diurnal

Axamenta – Spires