Home » Masterplan – Novum Initium

Masterplan – Novum Initium

door Maurice van der Zalm
135 views 3 minuten leestijd

MP_NI_Jewel_1500x1500Parallel aan de release van de nieuwe cd van Jorn komt Roland Gaprow (ex-Helloween) met de vijfde cd van zijn geesteskind Masterplan. Novum Initium wil zoveel zeggen als een nieuw begin en met de nodige wisselingen in de line-up lijkt het daar ook wel op. Zanger Jorn (Lande) is gekomen, vertrokken, weer gekomen en dus toch weer vertrokken, maar ook drummer Uli Kusch is niet meer van de partij.
Met Martin Škaroupka (Cradle Of Filth) op de drumkruk is er weer genoeg dynamiet de band ingekomen. Het geluid wordt echter mede bepaald door zanger Rick Altzi (At Vance, Epysode). Ik houd van zijn stem en zijn stemgeluid past goed in het geheel. Hij kan krachtig klinken, gevoelig en raakt menig maal een Coverdalesnaar.Muzikaal gezien klinkt het fris, krachtig en melodieus, maar ligt het in het verlengde van de vorige vier cd’s. Het Per Aspera Ad Astra is de aanzet tot The Game. Meteen een binnenkomer met veel power, een gitaarmuur van geluid draagt het nummer en Grapow laat horen dat hij een begenadigd gitarist is die de emotie met zijn snaren weet te raken. Single Keep Your Dream Alive laat een veilig geluid horen. Het is minder heftig, maar niet minder melodieus. En over het algemeen klinkt het lekker weg, maar is het nummer niet heel spannend. Een stevige pot krachtige rock met veel melodie volgt echter met Black Night Of Magic. Een uitschieter in het geheel. De nummers klinken vooralsnog niet heel complex, maar met Betrayal zorgt het ritme net voor een ander accent een prettig refrein. Ook wat onregelmatig is No Escape, waarin Rick Altzi zijn Coverdaletimbre naar voren laat komen. Via het prettige Pray On My Soul belanden we bij Earth Is Going Down. Het adem leunt tegen een zware muziekmuur met een bluesy ‘touch’. De kracht bljift in een volgende uitschieter op de cd. Return From Avalon heeft kracht, maar tevens wat meer tempo. En hoewel Keep Your Dream Alive een vrij rustig nummer is, kom Masterplan ook met een ballad in de vorm van Through Your Eyes. Muzikaal ook niet zo spannend, maar Rick Altzi weet met stem overeind het nummer genoeg gevoel mee te geven. Het slot- en titelnummer Novum Initium is voorbij voordat ik het weet. Toch duurt het nummer tien minuten, maar dat is zeker niet te lang. Het nummer is afwisselend in intensie en kracht en na zes minuten ragt er een riff doorheen die voor mij eeuwig mag duren. Toch keert het nummer weer terug naar de oorspronkelijk riff.
Novum Initium is zeker voor mensen met een voorliefde voor powermetal bijna een must. Grapow heeft verdienstelijke leden aan zijn band toegevoegd en zelf beroert hij de gitaar nog altijd buitengewoon prettig. Als basis, maar zeker ook als solist. Het nieuwe begin luidt een nieuwe periode in, maar het Masterplan blijft stevig overeind.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00