Home » Megaherz – Erdwärts

Megaherz – Erdwärts

door Maurice van der Zalm
250 views 3 minuten leestijd

641_Megaherz_CMYKJe ontkomt niet aan de vergelijking met Rammstein wanneer Megaherz op de EP Erdwärts begint met https://www.youtube.com/watch?v=SSpLkOyM6qIDe industriële beukmachine begint op volle toeren en ook het stemgeluid en de manier van zingen van Alexander ‘Lex’ Wohnhaas lijkt in eerste instantie op de collega’s uit eigen land. In de refreinen blijkt duidelijk dat Megaherz de intensiteit niet kan vasthouden. Laten we daarom ook maar stoppen met de vergelijking en Megaherz beoordelen op hun eigen geluid. Naast Wer Hat Angst Vor’m Schwarzen Mann vinden we nog drie andere nieuwe nummers op de EP en twee nieuwe versies van Teufel en Jordan.
Het geluid waarmee Megaherz de EP startte komt krijgt zeker een vervolg in het nummer Ist Das Verrückt. Het nummer kent eveneens dat staccatodrumgeluid dat gesierd wordt met het zware gitaargeluid van Christian ‘X-ti’ Bystron en Christoph Klinke. Alexander weet met zijn stemgeluid hier de sfeer wel goed vast te houden en het nummer kent een solide opbouw waardoor het een breed publiek zal aanspreken.
In Glorreiche Zeiten reageert de band tekstueel op de opener waarin het begrip angst centraal staat. Op een rustige en subtiele manier wordt het nummer gebruikt om te laten horen dat je juist je angsten onder ogen moet komen in plaats je te verschuilen en als een struisvogel je kop in het zand te steken. Het nummer is minder heftig en beweegt zich van de stevige industriële metal naar de meer mainstreamrock die in Duitsland wel eens hoge ogen zou kunnen gaan gooien.
In Einsam krijgen we te maken met een liefdesliedje waarbij een breuk in een relatie wordt beschreven en waar de verlatende partij wat leedvermaak kent. In een duet wordt dit aardige liefdesliedje gepresenteerd. Ook hier een duidelijke opbouw met coupletten en refreinen. De hele sfeer ademt de sfeer van wijlen Falco.
Teufel is het eerste nummer op de EP die in een nieuw jasje is gestoken. Het start vrij rustig met een gangbaar rockritme. De spanning wordt wel opgevoerd en krijgt in het refrein een wat stevigere basis van waaruit met verder opereert. Ik snap wel dat ook dit nummer bij een groot gedeelte van de fans populair is. Er heerst een bepaalde spanning in de coupletten die ervoor zorgt dat je wel moet blijven luisteren.
Jordan is wederom een lekker stevig stukje rock dat de kerstklok slaat. Het tempo is lekker stevig en past bij het beeld dat ik van Megaherz heb.
Als fan van Kiss weet ik hoe belangrijk een gimmick kan zijn. Toch heb ik bij de gimmick van Megaherz wat dubbele gevoelens. De uitstraling die de band mij geeft, zie ik niet helemaal terug in het geluid van de band. In de meer rocknummers zie ik het voor me, maar een groot gedeelte van de muziek correspondeert voor mij niet met het uiterlijk.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00