Home » Spoil Engine – Stormsleeper

Spoil Engine – Stormsleeper

door Maurice van der Zalm
144 views 3 minuten leestijd

cover spoil engine - stormsleeperHet Belgisch/Hollandse collectief Spoil Engine heeft met Stormsleeper reeds vier albums op zijn naam staan. Een band die in het verleden ingelijfd was door Roadrunner en daardoor nogal wat airplay mocht krijgen. Ze hebben in hun carrière in het voorprogramma gestaan van onder meer Motörhead, Prong en Arch Enemy. In 2015 is er het nodige veranderd en met nieuwe zangeres Iris Goessens uit Maastricht is de vonk weer overgeslagen. Dat is nogal zwak uitgedrukt, want met het stemgeluid dat uit deze jonge, schijnbaar lieflijke, dame komt kun je meer spreken van een vlammenwerper. Een stevige strot die binnen de energieke muzieksetting van de band goed tot zijn recht komt en een naadloze samensmelting vormt.
Het wordt meteen duidelijk wanneer je de eerste noten van Disconnect tot je neemt. Het is niet heel verwonderlijk dat de band een uitstekende opwarmer is voor een band als Arch Enemy. Het heeft power en er ligt een uitstekende thrashriff aan het nummer ten grondslag. Van het hele nummer blijft het gescandeerde ‘Fuck You’ lekker hangen en geeft me energie. Iets dat live zeker zijn uitwerking moet krijgen op het aanwezige publiek. Juist de disconnecting maakt hierdoor contact.
Stormsleeper is een meer uptemponummer. Iris laat in deze energieke en dynamische compositie horen dat zij absoluut meer is dan een ‘scheurijzer’. Ook haar stevige clean vocals passen goed in dit nummer. Stormsleeper heeft naast een uitstekende ritmesectie (Kristof Taveirne op bas en Matthijs Quaars op drums) vooral een zeer melodische inslag die nog eens wordt onderstreept door uitstekend gitaarwerk van Steven Sanders en Bart Vandeportaele. Je wordt door de scheurende gitaarsolo de thrashkant op geduwd, terwijl aan de andere kant de melodie meer de nu-metal naar voren stuwt. Gegarandeerd een topper.
Weightless komt zo overweldigend over dat ik in eerste instantie dacht dat het hele nummer live opgenomen was. Ook hier genoeg variatie vanuit diverse metalgenres waarbij snelheid en melodie samengaan in een allesvernietigende composities. Een nummer waarin het basgeluid van Kristof af en toe lekker naar voren is geduwd.
Stiekem zijn er wat metalcoreinvloeden in de muziek geslopen die in Hollow Crown langzaam naar boven komen drijven. Ik word getriggerd door de riffs die het nummer sieren.
Spoil Engine blijft als een bulldozer doordenderen in The Verdict. Het nummer heeft sterke overeenkomsten met het nummer Disconnect. Ik weet niet precies waarom maar het is een gevoel. Waarschijnlijk door de herkenbaarheid, intensiteit en het vertrouwde gevoel dat Spoil Engine me ondertussen geeft.
In Singing Sirens Iris laat wederom horen dat zij meer is dan een ‘misthoorn’. Hoewel zij in dit nummer laveert tussen clean vocals en grunts overheerst in dit relatief rustige nummer het mooie stemgeluid van haar en is sterk in de samenzang naar het einde van het nummer toe. De afwisseling muzikaal is in een uitstekend evenwicht neergezet en klinkt daardoor krachtig en gevoelig tegelijk.
Stormsleeper is een prachtig nieuw hoofdstuk dat om de een of andere reden in eigen beheer moest worden uitgebracht. Het is me een raadsel waarom labels niet inspringen op deze band. In de zes nummers op het album laat de band horen dat zij een solide basis vormen en uitstekende pakkende nummers weet te maken die bol staan van de energie en opzwepende ritmes.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00